Jangan POTONG Broadband Anda Nanti Menyesal!

Penulis: wanmus Kategori: broadband | Internet | P1 wimax | Streamyx | TM Tarikh: 12 November 2009 | 51 komen

P1Wimax-potong

Apakah kelajuan sambungan internet anda? Adakah anda tahu yang Malaysia berada di tangga bawah-bawah antara negara membangun dari segi kelajuan dan servis sambungan internet? Kalau masih tidak tahu, anda perlu ambil tahu. Jika anda rasakan menggunakan streamyx tu dah slow, anda patut bersyukur kerana ada lagi insan yang tertipu lebih dari anda sebenarnya.. Siapa?

Merekalah pelanggan p1 Wimax wireless broadband. Kalau dari segi promosi memanglah p1 wimax ni lagi menang sebab semua orang dah tahu nama mereka sekarang hanya dalam masa beberapa bulan. Tapi bagaimana dari segi servis dan kelajuan mereka berikan? Semuanya indah khabar dari rupa je

In short, P1 Wimax is absolutely hands down pathetic. Most bit torrent downloads can’t be use or need tedious and technical settings. Even simple stuff like downloading emails from TMNet POP3 servers is a problem. Their online knowledge database is practically nil.
Connection performance drops to ZERO 5-6 times an hour despite showing strong signal and strong connections.
This may not be exactly a lab test ie. apple to apple comparison but nevertheless a real life test scenarios.
2 machines are connected to 2 different broadband networks.
One is a notebook Centrino Duo running XP, 1.5GB RAM connected to 1Mbps P1 Wimax
Another is a desktop Athlon 64×2 Windows 7, 2GB RAM connected to 512kbps Streamyx
Streamyx connection: test on Streamyx server
Streamyx connection: test on P1 server
P1 connection: test on Streamyx server
P1 connection :test on P1 server
Again this proves that the technology behind is practically irrelevant; Business management, the balance between system performance and marketing effort is so much more important to end users …

Below shows another angle of the connection line quality … basically A is best and range down to Z.

Streamyx

P1 Wimax

I haven’t cut my Digi GPRS yet ….

So kesimpulan saya mudah je..Kalau korang dah biasa dengan keslowan kelajuan streamyx, korang stay je guna streamyx. Kalau korang dah guna p1 wimax ni dan tak berpuas hati, tukar je streamyx. Kalau korang dah guna P1 wimax dan berpuas hati dengan P1 wimax, stay je guna P1 Wimax. tu je..tapi idea untuk ptong streamyx adalah really bad idea untuk masa sekarang.. Nanti gunalah bila dah stabil nanti.



  1. fikri

    seb bek aku x pakai p1 w1max lg. tp streamyx aku da lame da kene potong. haha.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    haha..tunggu ler P1 dah betul2 stabil baru kita semua potong.

    [Reply]

    mat kalut Reply:

    aku pkai p1 dah stakat ni puas ati la,xbyk agi kawasan dpt p1 nie

    [Reply]

  2. syazwan

    semalam time aku kt workshop keta, ada 2-3 orang budak2 cina (age mcm baru lepas spm below 20 la senang kata) dtg kt aku promote P1 Wimax. kata ada less RM100 la..dia cite pakej murah RM40+ tp aku suruh tunjuk dlm pamplet dia tergagap2 nak cite n cari.Aku pun tak tau brp byk komisyen yg bdk2 P1 dpt, tp apa yg pasti skang ni mmg diorang all out la. Tp mmg tak meyakinkan customer la sbb tanya sket dah goyang. Last2 skali, dh tak reti nak explain dia kata suruh contact dia kalo berminat.Haha..lawak-lawak..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    hahaha..tengok..cina punya idea bisnes..
    “yang penting ko jadi customer aku dulu..problem lepas tu kite setel kemudian..yang penting ko dah sign dalam borang untuk bayor”
    huhu..so berhati-hatilah

    [Reply]

  3. Khairudin

    Adik saya ada la pakai nampak sikit punya besar dia punya broadband daa. Streamyx saya belum potong lagi

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu yang dulu..sekarang dah saiz pendrive je..so cmner adik bro pakai?

    [Reply]

  4. yuzmir

    dr segi harga dan kualiti lg best gune streamyx…
    walaupun bkn mobile & wireless tp streamyx tetap menjadi pujaan hati ku…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    betul tu bro.cuma susah time nak mobile je lah. tapi rasanya tak perlu untuk potong sekarang ni..

    [Reply]

  5. adrenal

    haaa..saya tau diorg soh potong ape sbenarnya dlm iklan diorg tu..POTONG STIM!

    biasa la bro..coverage n service diorg mana leh sama mcm streamyx..streamyx dh lama dh beroperasi..diorg baru je brapa bulan..

    tu la kuasa iklan zaman skrg..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    hahaha…mesti ramai pengguna P1 sebut “arrghh down lagi ke, potong stim betul”..so jaganlah potong buat masa sekarang ni

    [Reply]

  6. mazuki blog

    stakat ni aku guna p1 wimax ok je….ok la dari celcom bb

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kalau xde masalah xpe dah tu..

    [Reply]

  7. pakteh

    aku guna celcom broadband walaupun kadang2 broadband jadi berukband dek kerana slow..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    time dia berukband, nak connect pun susah kan? huhu..tai time laju, best pulak guna

    [Reply]

  8. fyzul

    memang celcom bb tu berukband…selalu time out bila waktu perdana…tapi pas kul 1 pagi cantik aa…ahahaha…apa2pun aku guna celcom berukband sebab takde startup, takde komitmen, so tak puas ati leh potong terus, tak macam P1 wimax…..streamyx dalam perancangan jangka panjang…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..tu yang kita nak..harga berpatutan dan takde kontrak..

    [Reply]

  9. alone

    sejak aku dengan kawan aku kena tipu masa PC Fair hari tu, aku da xpercaya la kat P1 Wimax ni. Penipu!

    Jurujual dia bandwidth pun xtau apa benda. Last2 xde line. Cakap berapi2. Last2 kena pulangkan balik. Pigi dah.

    * maaf. emo sikit. sebab tertipu. hoho.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu yang sakit hati kalau kena ngan ejen yang tak tahu apa tapi nak jual produk..aduss

    [Reply]

  10. Niijiusan

    potong! jangan tak potong!!! potong P1! ramai customer yang datang bayar bil kat tempat keje aku cakap p1 memang lembab gila.. memang teruk. 1st time diorang datang bayar bil, diorang cakap best.. 2nd time diorang cakap boley la… 3rd time diorang cakap memang teruk.. yup, aku memang tanya diorang tiap2 kali diorang datang. hehee!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    bro keje kat P1 ke? hoho..pengakuan ikhlas dari pekerja P1 lah kalau macam tu

    [Reply]

  11. Niijiusan

    bukan.. kat maybank la.. ramai regular customer yang pakai P1.. yang datang bayar ramai complain pasal speed. pastu dia pnye bil pon kena tengok tenet je, xhantar gi rumah..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ooo..maybank pun dah jadi tempat aduan P1 ke bro?hehehe..xpelah, so kita dah tahu yang P1 masih tak stabill.so rugilah sape potong sekarang ni

    [Reply]

  12. akulah

    mesia py tnet mmg lmbab tahap gaban
    mmbr aku kt german ckp tnet sne free je, xde msalah speed pun
    kt tmpt aku study(egypt) pun xde mcm mesia, speed je
    mainan politok je orang mesia ni, rasuah je.. mne nk ada kualiti

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kat oversea banyak yang bagi free..kat Malaysia ni tak tahulah kenapa. Kalau nak buat berbayar pun, janganlah mahal sangat n kualiti tu mestilah nak kene jaga jugak

    [Reply]

  13. HASBUL AQILL

    guna p1 di utm
    streamyx kt umah
    kalau segi problem tu
    byk streamyx agi
    :D
    pepun..based on tmpt gk asenye

    [Reply]

    wanmus Reply:

    dalam utm line P1 kuat jgk ek?

    [Reply]

  14. abusahlan

    boleh saya komen sedikit?em..lau diorang kata p1 laju mungkin hanya di kl atau jb.abis yang dok kat kmpung tak fikir ke?jom streamyx!!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memanglah sebab nak pasang pencawang tu kos berapa ratus ribu bergantung kawasan..tu yang biasanya servis benda baru ni berperingkat-peringkat

    [Reply]

  15. MrTipso

    i just potong 3 days ago for RM49 package, and the connection is more than suck!! need the RM100 registration free plus Rm120 for the 1st month~ dammit!! now i just using my neighbor wifi streamyx , its faster than my P1!!!!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    huhu..really not berbaloi2

    [Reply]

  16. Sohai

    P1 wimax is really sux lah, waste money only!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    next beware before potong

    [Reply]

  17. rafizal

    mula2 aku pakai umobile, xbleh blah psl slow giler, pastu aku guna celcom broadband ok la aku stay. pastu aku dengar psl P1 ni. aku baru ingat nk babai celcom broadbnd aku tuh, tp lepas pkai P1 lg teruk, last2 aku pulang balik. aku pkai celcom balik walaupun kena bayo rm 20 tiap minggu…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    oo ye ke..lagi teruk ek? area mana tu? mungkin coverage kurang kot kawasan tu..so janganlah melanggan sebelum dah terbukti area tu laju pakai P1

    [Reply]

  18. kingpahat

    bro saya cadangkan kita bagi tag line baru utk p1, jgn guna istilah potong….tapi guna istilat CANTAS….kasi CANTAS P1. wat panas line jer…kat paper, tv, radio,even kat parlimen pon org citer pasal dia.so tgu aper lagi CANTAS P1. heheheeh jgn marah p1 user.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    huhu..nak kata macamana, servis untuk internet di Malaysia memang menyakitkan hati..baik P1 ke, streamyx ke, Celcom ke, semua tak berapa baik sebenarnya

    [Reply]

  19. Zil-el-Saif (The Encik Saif)

    Salam bro. Baru kenal blog ni melalui wangcyber.

    saya guna celcom broadband. baru habih edah (baru dilepaskan drp kena speedreduce). tak tau bertahan berapa lama. pasal P1 saya x dpt rasa pasal takde kat tempat saya, tapi ada kawan saya dah kena (dan sedihnya sebelum tu dia turut bertindak sadis dengan mengkhatankan streamyx dia…)

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu lah ruginya..patut bersabar dulu sebab skrg ni hany Streamyx je paling stabil

    [Reply]

  20. Fadli awg damit

    Wan !Negara mana yg paling laju khidmat internetnya. ?Wan aq bru dpt0.70sent kat youth. .Bnyk survey yg kena close.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sudah tentu lah negar2 lain terutama kat UK, jepun dan US..survey youthsays dah slow sekarang sebab mereka masih mencari penaja

    [Reply]

  21. Ikillyou9999

    Kat kmpg. .Owg gna gp aje. .2 pun laju jugak. .

    [Reply]

    wanmus Reply:

    gprs pun tgk jugak, kalau tak ramai guna memang lajulah jgk, tapi kalau ramai, memang slow sgt2

    [Reply]

  22. gud boyz

    kwn aq gune p1 wimax lg laju dr sume wireless ………100.mbps…….aq guna maxis bband 7.2mbps jer…..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang laju sebab teknologi lain2 dan wimax lebih laju.cuma bergantung kepada kawasan

    [Reply]

    mat kalut Reply:

    betul tue,ade kwsn yg wimax xleh tembus lagi,kbykan kawsn bandar la yg p1 berkuase skang ni,puas ati ngn speed dia huhuhu

    [Reply]

  23. Celcom Broadband Daily Unlimited Ada Limit Ke?

    [...] Streamyx RM77 je termasuk modem. Celcom broadband pun sebulan RM68.Tambah sikit je RM9 anda pun tak perlu pening kepala dah, unlimited time dan bandwidth lagi [...]

  24. firdaus

    HAHA.. bukan aku yg potong p1 nie.. tp die yg potong diri senri..
    x bayo.. haha..
    yg x best nye bill still jalan..
    da hampir rm1000 gak la aku hutang p1..
    hutang da rm800 bru die orang call suruh baya..
    adoyai~~
    bile dapat je call 2.. pehh ~~
    da bole nampak ROH..
    im a dead man!
    peliknye bill x plak die hantar kt email..
    blacklist la nanty name aku nie..
    bru umo 18 thun..

    [Reply]

    mat kalut Reply:

    hahaha,xpe blaklist pon jnji xkene saman,kalau ko mati stamp mase dftr sure la kene sama

    [Reply]

  25. Ronaldmohoni

    Jangan potong, jangan potong. Setakat nih masih setia dengan digi.

    [Reply]

  26. nicholas

    Saya nak potong broadband saya memandangkan saya tak menggunakannya selalu.Tapi bil nya sentiasa saja datang , bagaimana nak mengelakkan bil tu selalu aja datang.

    [Reply]

CommentLuv badge