Peniaga Internet IM Ni Memang Penipu!

Penulis: wanmus Kategori: Adsense | Blog | Buat duit | Credit card | Duit dengan blog | Pelaburan internet | Penipu | Perniagaan Internet | Ringgithit Tarikh: 11 April 2010 | 36 komen

Penipu! Memang Penipu! Itulah ramai cakap sekarang. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga! Tapi salah sape? Salah kita semua sebab yang pergi percaya kan diorang tu kenapa..Diorang tak paksa pun korang join, tapi korang yang join terutama lepas baca sales letter dan bukti screenshot yang menunjukkan pendapatan boleh mencecah USD$140 lebih sebulan dengan duduk goyang kaki je..

Itulah meletihkan kitorang ni tau..Letih sebab apa? Sebab nak perbetulkan yang penipu ni dah buat! Kerana diorang, habis rosak nama internet marketer atau peniaga internet yang wat betul2 perniagaan di internet ni..Bila dah ramai kena tipu, konfirm mereka akan takut dah nak berbelanja diinternet..Pastu diorang cerita pulak kat kawan2 diorang..nah..lagilah berkurang bakal2 pembeli kami..

Ok berbalik kepada gambar kat atas tu, tu antara salah satu mangsa yang tertipu dan saya ambil screenshot dari forum wangcyber..nipun saya tahu selepas saudara ijad call bagitau yang masalah ini timbul. bayangkan RM1570 tu korang gi melabur dalam saham amanah..Cukup setahun, katalah dividen dalam 12%, anda dah untung RM188.40 tanpa perlu buat apa2 tau..siap sah undang2 lagi.Tu kalau 12%, kalau 18-20%? Kiralah sendiri betapa ruginya korang sebab nak mengejar keuntungan cepat yang tak ada ikatan undang2.

Tu lah korang silap..Kan dah cakap pelaburan internet macam ni umpama serah diri pada risiko kerugian je. Benda ni konsep sama je dengan pelaburan internet lain yang korang tak boleh salahkan mereka jika korang rugi. Tak caya? banyak dah orang kena tipu ngan sistem macam2 ni..letih lah nak cerita sebab nanti ada program baru camni, korang join jugak nanti..

Korang perlu faham beza perniagaan internet, pelaburan internet dan buat duit di internet. Nak tahu bezanya?

  1. 1. Perniagaan Internet: Meniaga suatu barangan atau perkhidmatan menggunakan medium internet sebagai kedai maya mereka
  2. 2. Pelabutan Internet: Memperkenalkan satu sistem pelaburan dimana korang perlu masukkan modal dan duit kononnya dipusing untuk perniagaan atau sebagainya menerusi internet. Korang juga akan ditawarkan keuntungan yang lumayan!
  3. 3. Buat duit di Internet: Menggunakan platform seperti blog, sistem affiliate atau apa jua program pengiklanan untuk mendapatkan pendapatan.

Nak kata pelaburan internet ni totally penipu, tak jugak..cuma perlu cari yang betul2 legal disisi undang2..tapi banyaknya takde kat Malaysia ni. Kat Malaysia ni, mereka lebih suka menggunakan platform pelaburan untuk menarik modal yang besar dan mudah untuk mereka menipu. Yerlah janji keuntungan besar sikit, orang bijak pandai pun ramai tertipu..geram..geram..geram..insaflah wahai penipu di internet

Untuk makluman korang juga, tak semua program menipu. Tak semua peniaga di internet menipu. Mungkin mereka lewat reply email tu sebab ada masalah. Tapi kalau dah lama tak reply, tu menjadi masalah.

So jangan takut nak berniaga atau membeli di internet. Cuma perlu berhati-hati sikit. Buat research dulu sebelum buat sebarang pembelian atau masukkan modal. Elakkan duit korang terbang free-free je ke dompet orang lain..



  1. Jaws

    aku suka entri ni..
    orang dok pikir buat duit kat tenet ni senang jer..
    memang laa senang kalau guna medium yang betul..
    tapi takde yang campak duit n goyang kaki jer..
    kena di selitkan usaha dan ilmu sekali..
    nak compare dengan keje makan gaji memang IM ni senang lagi.. tapi takde ilmu apepun kau takleh buat..
    susah laa nak betulkan orang yg mempunyai mentaliti bisnes internet ni sama macam pelaburan internet..
    perlu banyak membaca lagi laa orang2 ni..

  2. […] *Tak tau kenapa 1-2 post ni bengang dengan peniaga penipu. […]

  3. wanmus

    betul tu bro..diorang kadang tu tak tahu, tu yang mudah tertipu dengan sales letter yang menipu tu..hohoho

  4. Jmay

    Haish..sb orang2 mcm ni la membuatkan ramai yang fobia bila dgr psl internet bisness. Orang yang ingin berniaga betul2 pula perlu bekerja keras untuk menyakinkn kembali pelanggan2 yg fobia ini

  5. reezluv

    aku memang dah caya dah tentang automatik income tu..baik aku buat blog banyak2.usaha aku sendiri semuanya..cukup masa,tuai hasil..best je..:D

  6. Azizuan

    berani pulak dia selamber ja hempuk 1.5k macam tuh..pelik2 toi manusia..mudah sangat terpengaruh

  7. Juan

    sian orang tu, confirm sales letter baik punye tu..:)
    tapi camne la dia senang2 nak bagi rm1.5k tu..adoi..

  8. Luth Textile

    takutla wei..sbb ni la aku malas nak amek port pelaburan internet

  9. Shahrul

    Perniagaan internet mmg memerlukan pelaburan, tetapi pelaburan dari segi ilmu, pelaburan untuk advertising dan juga memerlukan masa. Itulah pelaburan internet yg sebenar, bkn main masuk duit tunggu duit bertimbun je. Itulah yg kita selalu baca salesletter spt ini, menggambarkan cara amat mudah untuk dpt duit.

  10. Captain

    tu la bila mentaliti nak cepat kaya tapi keje malas~

    Bangsa Melayu Bangsa Yang Mudah Diperdaya Dan Dipengaruhi

  11. rohaizad

    Ko dapat tau dari aku, yang aku pulak dapat tau dari blogger Mazuki – http://www.Selangor2u.com.

    Hurrmm… macam-macam boleh jadi šŸ™

  12. Zairi Zaidi

    biasanya orang yang tak biasa berurusan jual beli di internet mesti persoalakan selamat ke tak duit diorang, brang sampai ke tak. yang penting kita belajar dulu cara2 nak berurusan online. barulah dpt maju

  13. wanmus

    Kawan2..inilah masalah yang kita hadapi sekarang..ramai dah tertipu menyebabkan periuk nasi kita dah sikit tertutup. macamanalah kita nak kurangkan risiko kat diorang ni

  14. anak malaysia

    betul..sekali pelanggan internet tu tertipu,depa susah dh nk percaya nk beli produk secara online..

  15. wanmus

    itulah tugas internet marketer sedia ada untuk perbetulkan apa yang tak betul..letih tau nak perbetulkan buluh yang dah belok..

  16. kasma

    susah nak percaya… ada tipu ada betul… tapi dunia sekarang duit punya pasal… tipu banyak… ingatkan cina je suka tipu… melayu pun apa kurang… sama saja

  17. safwanz

    sebabkan diorang ni la habis internet marketer yang lain. orang ragu2x nak berbelanja di internet padahal beli online lg senang.

  18. JundullahOsman

    banyak penipu yang suka mengambil kesempatan terhadap pelanggan yang mahu dapat duit mudah.
    kita pun kena berhati2 sama

  19. taukey

    Aik? bukan si RH ni boleh percaya ke orgnya? susah jugak erkkk,,,,macam macam boleh jadi….

  20. Muhammad Faisal

    Biasanya si penipu n yang tertipu adalah seseorang yang nak dapatkan duit instanmt dari internet… Mind set yang cukup lemah…
    .-= Muhammad FaisalĀ“s last blog ..FREE! Database wordpress untuk Flipping atau sebagai monetizing content! =-.

  21. akuorgkmpng

    dunia smakin maju..
    mcm2 bnda jahat ada..

  22. akuorgkmpng

    semua org nk cpt kaya..
    tapi x slidik dlu sblum nk join ssuatu prniagaan tu..

  23. akuorgkmpng

    betoi tu..
    semua kna mula dri bwah..
    byk kna plajari lgi

  24. jutawansenyap

    f2r dah maapus dengan F2R nyer SERVIS PALING KURANGHAJOR DI WANGCYBER 2009

  25. jutawansenyap

    mammat nih memng mulanya boleh dipercyai tapi biler google buat hal dier buat dono jer lah

  26. akuorgkmpng

    aku akn lebih brhati hati lpas ni.. hehehehe

  27. akuorgkmpng

    semua nk cepat kaya..
    goyang kaki mna leh kaya.. ayoo

  28. akuorgkmpng

    betoi tu bro..
    kerana nila setitik..
    abih susu sebelanga

  29. akuorgkmpng

    berapa byk blog hng ada bro..
    msti gempak2 tu..

  30. akuorgkmpng

    ntah la nk kata apa..
    byk tu..
    ingt senang nk dpt byk tu

  31. akuorgkmpng

    entah ilmu apa dia pakai smpai leh buat org ttarik dgn pelaburan tu

  32. akuorgkmpng

    aku pn takut..
    kalu takut.. baik xyah cuba..

  33. akuorgkmpng

    betoi juga..
    ilmu tu yg pnting..
    duit blkg ckit..
    bila dh cekap.. baru la leh buat..

  34. akuorgkmpng

    xpa wanmus..
    kami percaya kt hang..
    jgn risau la.. hahaha

  35. akuorgkmpng

    hahaha..
    tapi wanmus pndai betoi kan..
    chayok2

  36. akuorgkmpng

    tau xpa..
    depa tu mmg saja nk buat naya kt org n org IM ni..