Resepi Nasi Ayam Penyet

Penulis: wanmus Kategori: Ayam penyet | Food and beverages | Internet | Makanan Tarikh: 09 October 2009 | 96 komen

resepi-nasi-ayam-penyet-special

wahhh..my feberet ni tau. tapi kalau tanya orang KL, ramai masih kurang kenal nasi ayam penyet ni. search kat google pun tak ramai yang post..so saya nak kongsilah resepi nasi ayam penyet ni. Tapi awas, kalau korang jenis tak tahan sabar bahaya makan ayam penyet ni.

Kenapa bahaya? sebab sambalnya mesti pedas dan ini akan menambahkan ketidaksabaran korang. Yang lagi penting ialah, korang takkan sabar nak tunggu restoran tu bukak nak beli ayam penyet. Dah ramai yang kena penyakit ni, mujurlah saya kena sikit je..hehe

Apa specialnya nasi ayam penyet ni sampaikan saya membawanya sebagai menu tengahari untuk seminar blogging pada 18 oktober ni? haaa..rahsianya pada ayam yang diperap dan digoreng garing beserta sambal yang cukup membuatkan orang menangis mengalahkan sedih tengok filem hindustan. Tapi yang bagusnya nasi ayam penyet ini ialah kekadang anda akan berpeluh-peluh lepas makan macam baru balik jogging..hehe

Ok..kembali ke resepi ayam penyet:

1- Ayam:

1/4 ayam tua (pencen)

2- Bahan untuk perap ayam:

4 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah

2 sudu besar ketumbar

* semua bahan ni dikisar

3- Cara menyediakan ayam penyet:

  1. Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
  2. Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
  3. Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka

4- Menyediakan sambal

  1. Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
  2. Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).

5- Cara nak makan:

  1. 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
  2. 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
  3. 1 mangkuk sambal
  4. 1 mangkuk sup
  5. 1 jag gelas air suam :)

*kalau nak rasa nikmatnya dan malas nak masak, saya sarankan pergi je kat Restoran Ayam Penyet Pinang di hadapan Apartment Melana, Tmn Universiti, Skudai ni..memang tip top. Kalau datang silap masa (biasanya pukul 7-8) memang korang takkan ada kerusi nak duduk sebab penuh.



  1. alone

    nyam3. terliur aku tengok pagi2 ni. uhuhu.

  2. mokhzam

    bro, order satu!!! :)

  3. abusahlan

    wah nak sikit!!!

  4. TanyaLelaki.com

    aduh bro.. pagi2 ni tak tau nk buka blog mana, tiba2 terlintas nk buka blog wanmus.. mula2 kuar muka orang afrika pegang bag takpe lagi, mcm2 la terfikir.. macam ni punyer muke pun boleh jadi model ke? takpe la tu.. pastu cancel je box tu.. terus kuar nasi ayam penyet.. terus pedih perut, nyut nyut perut.. dah la tak makan ape lagi ni.. anak buah saya jd mangsa pastu. “tlg belikan aku nasi lemak telor mata air teh o”.. amik kau.. nasik ayam penyet punye pasal..

    p.s tulis komen panjang2 ni, boleh dpt discount seminar ke? peace brother

  5. rohaizad

    Sebenarnya banyak kedai-kedai yang dah tersalah tulis ejaannya. Bukan nasi ayam penyeT, tapi Nasi Ayam Penyek.

    Tapi salam macam maca pun ejaannya, rasa kelazatannya itu yang penting. ahahahah

  6. TanyaLelaki.com

    ala bro.. bro pun salah eja.. hehe

  7. wanmus

    @alone: jom pekena nasi ayam penyek @ penyet

    @mokhzam: siap bro, datang amik kat skudai :)

    @abusahlan: buakn sikit bro, satu pinggan boleh

    @TanyaLelaki.com: aduss..penderaan kanak-kanak berlaku disitu hehe..memang bro, saya tengok pagi ni pun terliur..huhu..tapi sabar jelah kedai tu bukak petang sampai malam je

    @rohaizad: yup, kalau dalam BI akan jadi Smashed Fried Chicken..kan ke pelik tu macam penyek kene laggar kete je..so rasanya tu yang ramai tukar dari penyek ke penyet..nampaklah berselera sikit nak makan..hahahha

    @TanyaLelaki.com: ejaan tak penting, yang penting nikmat sehingga ke menjilat pinggan tau..hehe

  8. Fazli

    wah. kongsi resepi pula.
    ayam penyet ni first time saya makan kenal dan mkn masa kerja di batam dulu.
    ingatkan hanya di indonesia saja boleh jumpa. tak sangka kat malaysia pun ada. tapi saya rasa ayam penyet ni hanya popular di johor.

  9. oneD

    Nasi ayam penyet ada la kt KL ni..
    sape ckp org KL x tau..
    kt the curve pn ada..
    da muak da mkn..

  10. MyDailyBlog.Info

    hahaha..nampak gayanye..aku bolehlah merasa menu nie time seminar nanti…jumpa kat skudai lah wanmus..huhuhu

  11. saudagarcyber

    Camner boleh dapat nama penyek ?

    Tapi kombinasi tu memang ngam, ayam , sambal, ulam.

    Menyeksa jiwa sungguh…kalau turun Johor kena cari nih

  12. wanmus

    @Fazli: bro mesti dapat recal balik kan betapa sedapnya nasi ayam penyet kan?

  13. wanmus

    @oneD: haha..nikmat dia mesti lain..

    @MyDailyBlog.Info: beres, jumpa di seminar

    @saudagarcyber: memang gabungan yang tak mampu di tolak..memang best

  14. NAzzXXra

    adeh..

    rindu nak pergi skudai..

    sebab nak nasi ayam penyet..

    hari tu sampai skudai pukul 1 pagi, terus cari nasi ayam penyet.

    kat sebelah agus tu. Restoran endang kot.

    kalo stay skudai 3 hari…lunch & dinner definitely will be nasi ayam penyet.
    terjah pelbagai restoran.

    and yes!!!Restoran penang is da bomb!!!

    kat mana nak cari restoran nasi ayam penyet yang best kat kl ?

  15. motokriss

    Kat legaran segget Depan CS ada satu kedai yang jual ayam penyet yang padapendapat aku paling power kat JB. Restoren Endang kat TMn U aku dah try, Restoren Benafe kat dpn New York Hotel aku dah cuba, Restoren yasmin Pulai perdana aku selalu makan tapi semua tak dapat lawan Yang kat depan CS tu.
    p/s: aku lupa lah nama kedai dia….sori. tapi yang pasti kat situ satu jer kedai yang ada jual ayam penyet.

  16. wanmus

    @NAzzXXra: wahh..tengoklah bahayanya penangan nasi ayam penyet ni..so janganlah segan untuk mencubanya..hehe

    @motokriss: ape nama kedai tu bro..nak gi trylah nak tgk mana kedai leh challenge nasi ayam penyet pinang..

  17. rohaizad

    Hoii…. kalau citer pasal nasi ayam penyet, ceruk celah bedah mana semua korang tahu ye?

    Dasat betul!

  18. wanmus

    @rohaizad: hahha..tulah hebatnya penangan nasi ayam penyet ni..

  19. Kennee

    fulamak… ni pon feberet i wei… thanks for kasi recipe… skrang boleh ler i cuba…XD Btw, dah nang post u kat innit tu… dan jugak klik ads kat sini… ^^

  20. wanmus

    @Kennee: wahh bertambah lagi peminat ayam penyet ni..hehe..trylah and make it delicious..hehe

  21. Ezad

    Sejak popular nasi ayam penyet, orang ramai dah mula makan ulam2..termasuk aku..haha, cubalah nasi ayam penyet di Warong Wak Radol..

  22. wanmus

    @Ezad: wak radol yang satay sultan johor tu ke?

  23. [...] sambal best Nasi Ayam Penyet ni..hehe..ooo sape2 yang nak try, bolehlah buat sendiri dan kalau nak resepi nasi ayam penyet pun [...]

  24. aida

    bleh mintk kit tk

  25. wanmus

    boleh…

  26. missza

    wah mus,makan nasi ayam penyet boleh kuarkan peluh ni..mcm bersauna la yerk..my bro penah pekena nasi ayam penyet ni kat restoran kg.baru.mmg tiptop..nasib baik la restoran tuh ber’ekon’ katanya.kalau tak mmg sure banjir.lepas dah mkn kat situ-balik rumah aje hari2 dia plak buat masakan tu kat umah,dgn tempe goreng dan tauhu goreng kunyit sekali..mengancamm..

  27. wanmus

    haaa..penangan tu yang bahaya..sekali dapat selamanya merindulah..hehe

  28. jill

    ayam penyet taman u mmg the best huhuh
    rangup dan menyelerakan
    thanks for the recipe
    boleh masakkat umah bg org ipoh pekene ayam penyet
    ayam penyet rules!!!
    huhu

  29. wanmus

    memang best pun..sampai tak reti nak menolak jika di ajak gi makan ayam penyet….hehe

  30. zie

    ayam penyet nie kat s’wak pun ada kata restoran Raja Ayam Penyet…. pergh….sambal mmg leleh la wa ckp lu.. takleh lupa punyalah… meh la dtg kat s’wak nie..

  31. wanmus

    boleh try ni kalau gi s’wak..tapi xtaulah bile boleh gi s’wak

  32. smartzul

    Esok saya pergi. ;)

    Thanks MotoKriss.

  33. wanmus

    perghh berat dah smartzul kita ni

  34. farah

    yekew???asenyer….
    nasi ayam penyet maq aq wat ag dap!!!!!
    lau nk try dtglah kedai maq aq kat tmn putri kulai
    niew nme kdai nyer…CITARASA IBUNDA……
    lau x thu gak tyer jewk owg2 kt ctu msty knl nyer x yh g jauh2 smpay jOhoR bharu sner,….he3…

  35. azam

    Pergh..aq rasa kalo Ayam Penyet ni ad delivery. Bole tutup McD. Sup pn main pranan jugak selain lombok. Overall 9/10. Sape2 yang belom pernah rasa, dtg Tmn. University di Johor Bahru. Restoran Pinang depan Melawis. Confirm puas hati.
    airbeat852001@gmail.com

  36. wanmus

    yup..memang pun. kalau ada delivery, tiap2 hari order..hehe

  37. Mr. Kamikaze

    eMM…sedapnyer, gua akan test buat resepi nie…

  38. wana yusuf

    Best jugak resepi…. bole lah saya cuba….

  39. wanmus

    memang untk try pun..pastu hantar sini skit..hehe

  40. fana

    sedap lagi kat perindu senai johor…………..

  41. liza

    mmg sedap kat Tmn U 2..tapi klu nak rasa sambal pedas dan sedap gile g cuba kat blakang Merlin tower…dulu niaga kat segget tu…mmg beguling kat situ..

  42. rodee

    ank remaja sy yg study kt poli jb selalu cete nasi ayam penyek ni, btul ke sedap sangat, kok tengah lapar makan pastu la sedap..

  43. muhd hafiz

    mmmmm… sedapnya elok2 ayam penyet nanti aku yang penyek………..

  44. hafiz single

    sedap…………………..

  45. mira

    memang sodap nasi ayam penyet pinang tu…dulu masa kat UTM skudai boleh dikatakan dlm sbulan mesti makan punye…sampai dah balik perak pun, sy tetap mengidam nak makan..

  46. wanmus

    sekarang tetap sedap..hoho..mengidamnya..

  47. Lela-Lelord

    salam….sy amik ek resepi nih..

  48. wanmus

    oo..boleh..tapi nanti dah siap kena hantar sepinggan kat saya ek..hehe..selamat mencuba

  49. Akhirnya Dapat Juga Nasi Ayam Penyet

    [...] mesti suruh masak sendiri kan? Tu ar, resepi nasi ayam penyet ni dah ada..nak cari masa nak try buat tapi sambal tu yang susah tu..sebab kedai lain pun x sama [...]

  50. suehana..

    Wuuiihhhh…bulan posa ni meleleh rs tgok ns ayam penyet ni..mmg sodap kalo org pandai bt hehe….

  51. Zaim

    nasi ayam penyet aka nasi ayam penyek. mcm mnde baru n tak pernah didengari. bg pndapat yg blom pernah makan ataupun pernah termakan skali ini, gaye cm nasi goreng ayam + nasi ayam biase + ulam. ayam digoreng slps direbus n pastu dipenyekkan. pstu nasi ayam aka nasi. pstu ulam plus smbal.
    huhu. evolvekn la kan sikit masakan itu. mgkin tengah kenyang kot skrg. jdnye selere tu kurang sket. huhu.

  52. ika

    nasi ayam penyet x pernah org buat pn xgok pn x per nh mcm mn nk tau

  53. Zue Reiny

    Welawey……..sedapnyeeeeeeeeeeeee…. ermmmmmmmmmm…… nak satu…… order plssssssssss……………

  54. wanmus

    ni resepi dah ada kene try wat sendiri lah..hehe

  55. mia

    ayam penyet satu piring complete berapa d kl? klu d Brnei $ ada yg $2,$3,$3.50 ..tu harga d gerai…rstrn $5,$5.50,$6 paling mahal …k.tq

  56. msharil

    Sedap ni. Biasanya aku makan kat Restoran Wong Solo Kg. Baru.

    Dah ada resepi ni, boleh try ni hehehe…

  57. noriza

    saya suka makan nasi ayam penyet….utama nya sambal dengan ulam….hehehe

  58. maria

    rindu nasi aym nyet pinang,skudai~~~

  59. Ronaldmohoni

    Seumur hidup, belum pernah rasa ayam penyet. mesti sedap. terliur dibuatnya.

  60. akuorgkmpng

    haha..
    p la buat..
    dh bgi resepi tu..

  61. akuorgkmpng

    hahaha..
    siap nk order lgi..
    dh mcm kedai mamak plak..

  62. akuorgkmpng

    ckup ka skit tu..
    x kenyang kot..
    mintak la byk.. haha

  63. akuorgkmpng

    skali tersalah pulak..
    aku ingtkan betoi ja wanmus tulis tu..

  64. akuorgkmpng

    biasa la tu..
    penyet sedap skit dgar..haha

  65. akuorgkmpng

    betoi tu..
    belah johor mmg femes..
    jarang ada kt tmpt lain..

  66. love kasanova

    klu mw ko bwt la..nnti ko mati kepuhunan lgi..wakawakaka

  67. jutawansenyap

    memamng mengiurkan hu hu ayam penyet punyer citer

  68. jutawansenyap

    nak orde gak satu . ayam penyetr satu marrri

  69. jutawansenyap

    cikt sudah lah
    banyak nanti tak abis
    he he makan ayam ngan sambal
    makan ayam ngan sambal asam pon sedap gak

  70. jutawansenyap

    bunyi jer lebih kurang sama tapi kenayakan semua kan nasik ayam peneyt

  71. jutawansenyap

    betul penyet lebih bunyi sedaop sikit dari openyek macam ayam kene langgar jer kan

  72. jutawansenyap

    dah muak sebab dah kenyang kalo tgh lapo aper2 pon sedaop ha hah a

  73. jutawansenyap

    jumpe tuhari di skudai korang?

  74. jutawansenyap

    ayam tuh di penyek dulu sebelum di hidang macam di ketuk kut

  75. jutawansenyap

    sekarang semua tempat dah adewr mknn org luar

  76. Ezza

    Ermm…nasi ayam penyet kat pasar borong pandan jb ngn bestmart jb pon sodap,smbalnya sedap giler…kat benafe tu yg kureng coz kdg2 xde kuhh supnya…tu yg potong selera tuh…

  77. sara

    thu x kdai mkn nsi aym penyet endang???kt tmn u kn??

  78. cara buat duit online

    leh cuba nih pasar borong pandan dekat jer tuh

  79. eisya

    sy seumur hdp blum rs lg nasi aym penyet ni…rs nya mcm kene rs cpt ni…

  80. tharanitaran

    sedap betul nasi ini jangan lupa untuk makan ini……….

  81. wanmus

    yup..very delicious..try dulu gerenti nak lagi

  82. Resepi Nasi Ayam

    [...] lupa try juga resepi nasi ayam penyet yang semestinya best dan [...]

  83. Angah

    Nasi ayam penyet ni memang sedap dimakan tak kira bila2 pn. Mula2 dulu cuba buat tapi tak berapa menjadi sampai la jumpa sorang kakak dari indonesia ni, dia sewa tapak niaga nasi ayam penyet di larkin perdana,JB. Ayam, sambal dan nasi tu sendiri memang istimewa, biasalah..menu dan orang dari seberang. Bila dah try, balik buat sendiri baru dapat tune. Even tak sama tapi bole la asal merasa buat sendiri. Tapi apa pun, sesiapa yang ada kat area Larkin Perdana,cuba la nasi ayam penyet di restoran Jam & Jus.

  84. Angah

    endang atau penang?kat situ memang sedap,tp 2 tahun lepas la.sebab orang yg masak tu dah pindah tampat,tak pasti kemana.suggestion bagi peminat-peminat nasi ayam penyet,sila cuba di restoran Jamm & Jus, Larkin Perdana, JB.ada stall jual nasi ayam penyet,sure sedap!

  85. wanmus

    saya biasa makan kat Tmn U tu..sebab memang sellau lepak kat situ

  86. wanmus

    bibik tu bukak kedai tepi tu je..tapi tak sedap..takleh lawan pinang jugak..

  87. abby

    Nasi Ayam Penyet kat pandan … yang sedap tu dekat mana ye… kedai yang mana satu ye?

  88. rieyzana

    assalam..

    best giler ayam nieh… zana pernah sekali makan ayam penyek@penyet nie masa melancong di Bandung.. makan masa panas2 plak tuh… berpoloh2!!

    p/s: ty share resepi nieh.. nak ambik resepi nieh ek.. nampak gayanya selalu laa zana masak kat rumah nnti.. hehehehe…

  89. sue

    1st time mkn nasi ayam penyet ni masa g sarawak tahun lepas.itu pun bekas student yg bw and belanja.best giler! teringat2 sampai skrg.sejak balik tu x prnah makan lg.ni yg tgh cari kt mana best.ramai yg ckp kt johor sedap,jauh la pulak…kat kl xde ke?

  90. rieyzana

    sue… x yah cari kedai lagi laa.. buat sndri jer.. hehehehe…

  91. wanmus

    betul..wat sendiri..tapi kene try dulu wat..

  92. Body Solid Gym

    Websites worth visiting…

    [...]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[...]……

  93. Resepi Donut

    [...] selamat mencuba.. resepi lain lagi? boleh cuba resepi kek coklat dan resepi nasi ayam serta resepi nasi ayam penyet. selamat [...]

  94. Zue Azarien

    Hhhah…memang sedap nasi ayam penyet ni…tapi kat utara susah nak dapat,nak makan kena ke selatan

  95. wanmus

    kat KL pun ada, AP ayam penyet pun ok rasanya, sedap jugak..

  96. [...] Baca seterusnya di Wanmus.com [...]