31 Comments

  1. Apa yang diperkatakan Anarm itu betul. Golongan seperti yang telah memburukkan nama perniagaan Multilevel Marketing. Dan adakalanya silap individu itu sendiri yang terlampau “asyik” dengan duit tanpa memikirkan latar belakang syarikat itu sendiri.

  2. orang kita akan terus diperbodohkan dengan perkara2 mlm ini..dah bnyk dh tapi tak serik..ketuanya adalah cina dan yg joinnya adalah melayu islam..slalu diperbodohkan..tektik lama..bila jd camtu ckp la macam2 alasan..ada yg x amanah la..orng tengah larikan duit la,pengurusan x cekap la..tp hakikat duit ahli2 yg br masuk semua lesap..malah rmi yg rugi berbanding untung..penipuan yg boleh diulang-ulang..kerna orng kita seakan2 mabuk arak bila dengar mlm dan mmg x akan serik..malah kadang2 jadi macam candu pulak..bila kena skali jadi ketagih..nak lagi dan terus nak lagi..mungkin juga macam judi..skali kalah nak main lagi..main dan terus main..

    kes kena tipu satu hal..umat islam yg join ni x pernah merujuk terlebih dahulu pakar muamalat islam..itu yg lebih menyedihkan..spt kata ustaz zaharuddin iaitu pakar muamat islam,kebanyakkan mlm adalah haram disebabkan beberapa faktor..namun ada sapa2 nk amek tau?macam xde je.huhu..sedih2..

    disini aku sediakan knp sejumlah besar(hampir semua tp masih bkn semua kut.hehe)mLm adalah HARAM disisi Islam..

    http://syahbandar87.blogspot.com/2009/11/haramkah-mlm.html

  3. huh, Multi Level Marketing..
    Fikir Dahulu SEbelum Buat..
    Logik Atau tak,
    Labur ribu2 baik buka perniagaan atas trading sendiri,
    Lgpn, tidak kah pelik dengan marketing plan yg ditawarkan,
    Produk nyata bersifat fizikal menjadi Maya pulak, ( pelaburan )
    mengaburkan BNM,

  4. kalau sebut pasal MLM, pure MLM ni, bonus dibayar berdasarkan jualan, bukan per kepala (head hunter). Kalau kite perhatikan betul2, MLM yang based pada sistem per kepala ni, susah nak bertahan. Kita berniaga, xkanlah sampai kiamat asyik nak kene taja orang je semata2 untuk income. Lain plak halnya dengan bonus dibayar berdasarkan jualan. Produk yang ok akan memberikan jualan ulangan. Dan memamg wajib bagi syarikat MLM menyediakan produk yang berkualiti berbanding produk2 jenama biasa kat kedai.

  5. betul tu..tapi kebanyakkan buat MLM ni nak untung je tak kira produk tu produk sampah pun..yang penting mereka dapat duit..tu yg orang marah tu. dah lari dari konsep sebenar MLM tu sendiri

  6. yup..last2, org akan salahkan MLM..orang akan kata MLM penipula, MLM produk xok la, MLM cekik darahla…
    Nak wat camne…nasibla…
    Cmne pun, pure MLM je yg mampu bertahan dan semakin berkembang sebab kepercayaan pelanggan pada produknya.

  7. aku dah lama tak berminat ngan MLM..
    dulu masuk utk dapat pengalaman..
    memang pengalaman dalam MLM berharga..
    sebab tu Donald Trump soh join MLM dulu kalo nak bermula..
    dari situ kita kembangkan segalanya..
    disitu cuma permulaan..
    pengakhiran bukan disitu..

  8. betul jugak tu..MLM lah banyak mengajar cara kita tak tipu orang, cara jual barang, cara berkomunikasi dengan pelanggan dan macam2..hoho..kenangan lama

  9. STG di Tmn Molek dah tutup..

    IRC di Tmn Johor Jaya tak sure dah tutup ke blm??

    berhati2lah dgn skim2 pelaburan yg menawarkan pulangan yg tak masuk akal..klu skim tu betul, dah lama Bank2 kat malaysia nie tutup takde pendeposit..

  10. MLM adalah satu sistem perniagaan. Apa perniagaan pun perlu ada rangkaian, baru perniagaan itu boleh berkembang dan maju. Bohong sungguh kalau perniagaan tiada rangkaian. Jadi pilihlah MLM yang tulen. Syarikat mesti kukuh dan berwibawa, Produk berkesan kepada pengguna dan boleh “repeat sale”, pelan pemasaran yang realistik dan tidak”over paid”. Sertai kami http://www.shamelinsmart.com/
    Terimakasih dan Selamat Maju Jaya.

  11. Salam,
    MLM ni perlu kepada plan pemasaran yang tidak ada penindasan, tiada unsur riba dan tidak ada elemen skim cepat kaya tapi skimnya boleh jadikan kita kaya. keduanya produk mesti la betul2 ada, bermanfaat dan harganya munasabah.
    Terima kasih & Wassalam.

  12. khairul

    Baru2 ni apa sorang brader ni ajak aku join satu bisnes WHR RESOUCES, sykt tak pernah dengar pun sebelun nie, pakej paling rendah RM 499, lepas 18 bulan dapat RM 10K. bleh caye ker???? dunia dunia……………

  13. FIRAUN

    sape nak bg duit riban2 free2 jerr.. huh.. kalo nak duit kenala usaha. Allah tidak mengubah nasib sesuatu bangsa kecuali mereka sendiri mengubahnya. betullah tu, sape2 yg melabur konon tak payah keje bleh dpt duit bulan2, maka mereka telah mengubah nasib mereka kepada papa kedana. guna akal sikit, sapa nak bg duit kat kita kalo tak kerja? usaha tangga kejayaan

  14. Bagi sya, tak semua MLM tue boleh dilabelkan sebagai penipu. Apepun kene kaji dl pelan pemasaran, product, training yg ditawarkan oleh company. Amek mase sket.. before invest. Bukan just tgk pada keta besar (yg kadang2 tue smpai pinjam keta kawan).. Bkn tgk pada statement… untuk kita menilai sesebuah organisasi network marketing tersebut..

    Network Marketing nie adalah satu peniagaan yg unik sebenarnya kalau di kaji betol2.. Kalau nk ckp MLM nie skim pyramid.. mcmana plak dgn bidang pekerjaan? Kita kerja teruk2 yang untuk mengkayakan boss kita. Tak ke system pyramid tue?

    So, kesimpulannya.. ape2 pun kita kena pandai kaji and reasearh sket bekenaan company. Sbb orang2 yang tak ada modal yg tinggi tp minat nak wat biz mcm sy ni.. Network marketing is the option that we have besides other business out there yg memerlukan capital yg tinggi.. Selain dari tue training2 yg company MLM tue sendiri akan banyak membantu kita esp. dari segi personal development.. And dari network marketing nie kita leh dapat banyak pengalaman untuk proceed to the conventional type of business.

    Anyway, it is just my oppinion. Tak semestinya pendapat sy nie perlu bangkang or sokong.. Lihat, pikir and digest.. what is the best for your future. But one thing for sure, you must do something different, to get different result, rather then repeat the same thing everyday and expecting something different in future. IT WON’T HAPPEN!! Trust me. And please don’t let your boss decide what will be your future. U decide what you want for your future. Thank You. 🙂

  15. saya suka jalankan bisnes dcl sebab wlaupun bonus x besar diperingkat permulaan, tapi bertambah bila network kita ramai, jualan kumpulan akan besar, malangnya orang kita x nampak perjuangan mulia ini, bila duit letak dihadapan, memang x kan nampak muslihat syarikat yg menipu, sedih betul x ramai yang buleh ikut sistem MLM tulen seperti dcl ini… sy x bersetuju kalau ada yang letak sistem MLM semua sama, terbukti orang2 yg ikhls berjuang dlm MLM, akan cuba mbantu rakan niaga bawahan utk berjaya dahulu baru lah kita juga akan berjaya

  16. joe

    saye pown org MLM jugak..tapi satu jek mak saye pesan ape pown kite buat biar lah halal…so saye test nasib dlm perniagaan mlm nih saye bwt SCORE A…alhamdulillah lah..x dew lah dpt 5 figure sume…sebab useha saye x same ngn usehe dyeorg tapi ckup lah duit poket tok beli rokok ngn duit minyak n duit makan kat U…satu jek saye pesan sape nk bwt MLM nih kene tgk 4 FAKTOR…syarikat..bisnes plan…product…dgn team…and the MOST IMPORTANT HALAL…coz duit kite nih buat beli makanan so jadi darah daging…byk syarikat MLM x dew sijil syariah n kepatuhan syarak…btw ini sakadar perkongsian kite bersama…nk bwt MLM pilih yg btol2…lagi satu tgk product tersebut adalah sampingan atau keperluan…TQ…

  17. cikgu yi

    salam…untuk lebih selamat..Say No to MLM..diaorg ni ayatnye manis tak ingat dunia.dh perit dh dengan MLM ni.yg jd mangsa kebanyakan org melayu.beli emas fizikal lg baik….;)

  18. sharil

    maaf aku off topik sket. aku nk ceritakan sket bahana MLM ni. ape yg terjadi pd aku. baru sebln lepas aku berpisah dgn wife aku. sumer krn bisnes mlm ni. isteri yg aku syg da lupa diri sejak sertai mlm ni. dia rasa dia hebat bila dia sertai mlm ni. sampai berani ckp dkt aku, xde suami pon xpe. kehidupan kami pon berubah. dia terlampau taksub dgn mlm nye. selalu tinggalkn anak, n selalu blk 2-3 pagi. bisnes larut mlm katakan. weekend pon attend training la, meeting la. duit je pkir. sampai berani lwn suami. x bole ditegur. x respect pd suami. tp bila dgn kwn2 mlm nye bukan main mesra. kwn ppuan laki da xde beza. bila tgk laki yg join mlm tu hebat, mula membandingkan dgn suami. ntahla, byk lg buruk dia. bg aku senang cite mlm ni byk buruk dr baik. sampaikn ustaz jawi kl (ustaz abdullah, unit kaunseling keluarga) yg aku rujuk psl masalah rumahtangga aku ni pon geleng kepala bila aku ckp psl wife aku join mlm ni. katanya, byk jugak kes penceraian yg berlaku ade kena ngena dgn mlm. kira kes mcm aku ni byk la. so, pd suami2 yg wife dia nk cebur mlm ni b careful ok. i also heard psl budaya scandal2 n bersekedudukan ni ade dlm mlm ni. kata gi meeting, tgk gi dating. kite x kn nk ikut dia je tiap2 kali dia buat xtvt mlm kn. so it’s better prevent dr biarkan kn? yg wife dia blom start lg, masih belom terlambat utk do something. nasihatla isteri korang. sekian dulu dr aku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *