Maybank Account Blocked!

Penulis: wanmus Kategori: Buat duit | Business | Internet | jomhosting | Maybank | Penipu | Scam | wanmus Tarikh: 13 October 2010 | 28 komen

Pernah ke akaun Maybank anda kena blocked? Betul ke Maybank akan blocked akaun customer mereka? Akaun saya pernah kena blocked. Iya pernah..

Pernah kena blocked lama dulu sebab guna akaun saving biasa untuk bisnes.

Tu je. Jadi mula2 ingatnya takpelah sebab bisnes kecik2 dulu kan..masuk pun berapa je sebulan. Lamun lama2, tibalah sau hari tu customer telefon tak dapat buat bayaran ke akaun Maybank saya. Haaaa..

Customer: Hello, ini jomhosting ke?

Saya: iya saya, kenapa ye encik? Boleh saya bantu?

Customer: saya nak buat bayaran ke akaun Maybank awak tapi kenapa tak boleh ye?

Saya: Encik salah masukkan nombor akaun kot.

Customer:  Saya iktu nombor yang dalam invoice

Saya: oo..ekk..ok takpe, nanti saya semak ye encik. Terima kasih.

Terus terkejut dan try bukak akaun, BOLEH je BUKAK..Customer tu salah kot..Pastu shah pulak call cakap client call dia problem nak bank-in..Pastu terus call Maybank dan rupanya kene blocked sebab transaction banyak sangat dan diorang suspect ada buat bisnes guna akaun saving personal..saya jawablah, bisnes kecik2 je..hheeehehe..pastu dia suruh gi Maybank terdekat untuk release blocked tu.

Gi kat Maybank dan kenelah soal jawab kat situ..last2 ngakulah guna wat bisnes..then terus bukak akaun semasa atau current account yang ada cek tu atas nama company saya Wanmus Technologies Enterprise. Rupanya personal saving ni ada limit untuk transaction..jika diorang suspect pelik sebab banyak transaction, diorang akan blocked kita punya akaun..so sekarang untuk business, gunalah akaun semasa..hehehe..

Tapi bukan ikut email ye macam ni..

Iya, mereka takde masa nak email kat korang semua..ni semua scammer..diorang nak korek username dan password maybank2u korang je..tengoklah link tu..bukan link http://www.maybank2u.com.my tapi ntah ape2 link tu..

So kalau dapat email camni, delete terus..Tengok kat ruangan To tu pun xde email korang..ni maknanya diorang send secara random tau. Apa2 lepas ni, kalau nak login ke mana2 akaun online bank korang, taip terus kat browser tu link bank tersebut dan bukannya ikut link yang diberikan. Juga berhati-hati untuk gunakan kad debit atau kredit untuk pembelian online..sebab takut ada orang curi info kad korang..



  1. Richie

    awas kalau dapat email2 mcm tu.. huhu..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang sgt perlu berhati-hati

    [Reply]

  2. zuls

    haha. nice info wanmus, ada limit rupanya :D

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu ar..rasanya masih ramai tak tahu..

    [Reply]

  3. shah

    bank lain kena tukar jugak current akaun hehe..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    bank lain tak banyak transaction macam Maybank takpe..nantilah slow2..hehe

    [Reply]

  4. Shahrul

    Berapa ye limit akaun Maybank biasa? Belum tukar lg, mcm bro ckp business kecik2, hehe

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu memang rahsia diorang..tapi diorang boleh detect saving yang banyak transaction..yerlah secara logik pun takkan orang menyimpan duit setiap hari banyak kali kan..so sebaiknya baik buka akaun semasa je bro..hehe

    [Reply]

  5. Mik

    terima kasih tuk info ni,
    at least tau jgk beza antara saving ngan current acc.. sbelum ni tak tau pun

    [Reply]

    wanmus Reply:

    hehe..tu ar, kena amik tau jugak sebelum kene blocked..

    [Reply]

  6. mijie

    hari tu aku ada telefon maybank, kalau trasncastion keluar ada masalah ke? takder masalah dia ckp dan memang benar kalau kita buat trasnfer banyak2, kadang aku pernah buat sampai 30-60 transfer sehari takder mslh selagi tidak melebihi limit iaitu 5k

    cuma akan kn block kalau duit masuk je, hehe

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu yg keluar punya transaction kan? yg bisnes ni masalah masuk banyak..tu mesti bank konfius..

    [Reply]

  7. Masrizal

    kalo tanak buat current account..kene putar belit sikit la…

    *bayaran hanya diterima pada Jumaat minggu pertama dan minggu ke 2 sahaja… ;P

    [Reply]

    wanmus Reply:

    susah sebab client mesti nak segera..kalau wat camtu, mau lari client

    [Reply]

  8. hafeez

    owh.. ilmu jugak ni,ermm ..selama ni tak pernah tau pun maybank boleh blok account customer

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kalau sekadar guna untuk saving takde masalah

    [Reply]

  9. titan

    dulu memang selalu gak dapat email macam ni. tapi skrg dah jarang..

    [Reply]

  10. Nurul Aswani Mustafa

    ooh…dulu xsilap Labanon kena…Ammar kena..biasala itu menunjukkan duit mmg masyuukkk :)

    hmm..kalau pi maybank,kena bukak akaun untuk bisnes la kan baru dia kasi banyak2 transaction ..

    tapi msa pegi tu kita dah kena siap dengan nama bisnes yg dah berdaftar la kan???

    bayaran untuk buka akaun tu mcm mana pula ya??

    [Reply]

    Kimi Rekonen Reply:

    ramai IM dah kena.. tapi kita je lum kena..hehe

    [Reply]

  11. jutawansenyap

    Nak bukak akaun semamse nih bukan kene rekemen ker? tak silap aku lah

    [Reply]

    kasimo Reply:

    aha…. kena cari seorang/dua orang. tu pun rekomen atas kertas.. minta tandatangan jak

    [Reply]

    jutawansenyap Reply:

    ooo macam tuh

    [Reply]

    Kimi Rekonen Reply:

    buka secara online.. cuba surf laman web maybank..

    [Reply]

  12. mhnizam

    adeh kena bukak akaun semasa dah ni…malas tul nak g maybank takde ke cara online jek kan best….

    [Reply]

  13. Kimi Rekonen

    saya dah ada akaun semasa, buka secara online je.. tapi still kena gi cawangan terdekat gak

    [Reply]

  14. Ladfe Amir

    maybank ni seolah2 wajib dibuka oleh semua rakayt jelata. mana2 kita pergi, maybank aje yang byk. servis pun banyk.

    [Reply]

  15. akuorgkmpng

    akaun maybank masih x buat lgi..
    huhu.. bila la nk buat ni?

    [Reply]

  16. Mudahnya Cara Buka Akaun Semasa CIMB

    […] risau akaun simpanan personal kena blocked akibat banyak sangat wang tunai masuk..macam terjadi kat akaun personal Maybank dulu..pagi2 client dah call cakap takleh wat payment..haaa time tu jugak gi Bank buka current […]