Mudahnya Cara Buka Akaun Semasa CIMB

Penulis: wanmus Kategori: Bank | CIMB | Maybank | Wanmus Technologies Enterprise Tarikh: 14 July 2011 | 26 komen

Jika korang pernah buka FB saya dalam minggu lepas, saya telah pun berjaya membuka akaun semasa a.k.a current account kedua syarikat iaitu di CIMB Islamic selepas di Maybank Islamic beberapa tahun lepas. Jadi sebab susahnya nak buka yang maybank, risau saya nak buka CIMB ni..lagi-lagi kat KL ni xde yang saya kenal ada current account CIMB. sebab setahu saya nak buka akaun semasa ni perlu ada introducer yang dah ada akaun di bank tersebut dan akaun tersebut mestilah aktif..

Jadi saya pun memberanikan diri pada jumaat lepas ke CIMB Taman Melawati. masuk tanya kaunter rupanya sekarang dan tak perlu introducer selagi MyKad atau IC kita tu boleh dibaca oleh sistem termasuk pengenal cop jari..wahh security tu..mujjor lah masa tu bawa siap2 lesen perniagaan dan cop rasmi.

Yup yang penting nak buka current akaun atau akaun semasa ialah:

  1. 1. Lesen perniagaan (yang berdaftar kat SSM tu)
  2. 2. Cop rasmi perniagaan/syarikat (hanya perlu ada nama perniagaan/syarikat dan nombor pendaftaran)
  3. 3. Wang deposit RM1000-RM2000

Haa, kalau dah ada tu, apa lagi bolehlah buka..saya buka  ni bukan apa, risau akaun simpanan personal kena blocked akibat banyak sangat wang tunai masuk..macam terjadi kat akaun personal Maybank dulu..pagi2 client dah call cakap takleh wat payment..haaa time tu jugak gi Bank buka current account..hehe tapi tak boleh siap hari tu juga, makan dalam 3-4 hari sebab nak cari introducer dan tunggu waktu bertenang 3 hari bekerja.

Ok berbalik ke kes CIMB Islamic ni..pergi je kaunter depan tu cakap nak buka current account. Isi borang n bila dipanggil, nanti diorang akan setup akaun kita. lepas siap, dia minta kita masukkan duit deposit..CIMB Islamic perlu dalam RM1000. lepas tu barulah dia akan uruskan akaun tu untuk buku cek dan kad atm (tapi kene tunggu 3 hari tempoh bertenang)..lepas dah siap perlu balik dulu dan perlu datang balik selepas 3 hari bekerja untuk dapat kad atm dan buku cek.

Yang beza akaun semasa CIMB dan Maybank ni:

  1. 1. Maybank (setakat saya buka akaun 1-2 tahun lepas), perlu ada introducer.
  2. 2. Cimb dah tak perlu introducer dah selagi Mykad kita berfungsi dan boleh recognize cop jadi kita
  3. 3. Maybank tak beri kad ATM untuk urusan (mungkin boleh request kot, tapi saya tak dapat)..nak guna Maybank2u online boleh tapi perlu diaktifkan guna phone banking dulu.
  4. 4. CIMB perlu amik kad ATM jika nak guna online banking dia..so macam biasalah setup CIMBCliks kat mesin ATM..

Jadi kepada sahabat yang berniaga tu dan jika bulan-bulan banyak sangat transaction, baiklah buka cepat2 current account sebelum akaun kene blocked. tapi kalau baru nak mula, atau kecil-kecilan saya tak sarankan dan tak pula melarang..cuma jika ada modal, apa salahnya buka akaun khas untuk bisnes..nanti senang nak urus duit dan tak bercampur duit personal dan bisnes..amacam, dah sedia nak buka current account?



  1. Hafiz

    Nak tanya, kalau transaction tak cantik tiap2 bulan, blh ker guna current account? akan dapat notis ker klu xbyk transaction bulanan?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    transaction tak cantik? takde masalah pun. ade je org buka akaun tapi tak bergerak pun..tu hak kita lah, bank xde hak.

    [Reply]

    Wan Reply:

    Aku dah 2 kali ke Maybank Kemaman (a.dokumen dah ok, nak ada introducer b. nak kena dua-dua director sign depan pegawai Maybank – apasalah tak bagitau awal-awal c. nanti saya courier cokumen ke Maybank Kuala Terengganu – seminggu belum sampai), dan sekali ke Maybank Terengggna – resolution salah). Jumpa 3 pegawai dengan 3 penerangan yang tak lengkap-lengkap. Penat sangat dan frust sangat.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang..sangat cerewet..tapi memang berbaloi sebab kebanyakkan payment orang akan bayar ikut maybank..

    [Reply]

  2. bisnes kecil2 an

    berapa bilangan transaction yg dianggap besar utk kita bukak current account nih?

    lebih dari 10 transaction/monthly? 20? 30?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    besar atau tidak tak jadi masalah. Cuma jika nilai dan bilangan transaction terlalu banyak dalam kiraan satu-satu bank, mereka akan sekat jika akaun tersebut akaun personal sebab mereka risau kita ni seludup duit ke dadah ke ape ke..melainkan guna akaun bisnes..tak ada had

    [Reply]

  3. rashid

    bagaimana pula utk apply current acc utk personal?sa berminat utk kgunaan personal.da call cimb dorang ckp kna introducer.
    Masalahnya,sa xknal sesiapa utk jd introducer sa.tujuan pun nk pkai byr prsonal asb loan n bil tepon jer.gaji sa xtntu msuk,tp kalau rm1k tu nk bukak sa mmg boleh ikhtiarkan..
    Ingat lpas dpt div nk beli motor cash.tp nk byr bulan2 pkai current acc sbb xprlu byr mahal utk aeon..

    [Reply]

  4. Hafiz

    ptg td pergi apply bisnes current account di CIMB cawangan dang wangi. perlu ada introducer la plk. nk pergi melawati, ramai plk. kecewa jgk mula2. tp xputus asa, usaha cari branch yg baru2 (dgn anggapan, branch baru kurang sale). jumpala di D’Wangsa (blkg Wangsa Walk). branch tuh mmg lengang. walaupon lunch hour. xperlu introducer pon. deposit RM1K. saya xdpt ATM kad dan CIMBClicks sbb partnership. kalau sole proprietorship dapatla katanya

    [Reply]

  5. Sharif Ali

    terbaca ruangan terima kasih di ucapkan baru terfikir nak baut current akuan tapa tak der indrocer…. terima kasih info ni..

    [Reply]

  6. nasz

    salam.. nak tanya.. kalau nak buka akaun untuk pelajar berapa?

    [Reply]

  7. khairul

    salam ,
    terima kaseh..sy mmg bercadang nk bbk current ac kat cimb setelah tgk info dr sini..TQ

    [Reply]

    wanmus Reply:

    bukak je..nanti senang nak urus

    [Reply]

  8. Samsul Rizal

    Memang amat bercadang untuk buka CIMB CA. Pelanggan dah keliru kenapa kena bank-in ke akaun personal walau pun akaun personal CA. Pejam mata je la 1K tu walau pun sales tak sampai 1K pun tiap-tiap bulan. Boleh keluarkan 900 kan lepas tu?

    [Reply]

  9. bro own

    betul ke c.a ni kat cimb xperlu intredeuser…saya buka kat maybank..ya rabi…mmg susah bebenor…saya mmg nak buka lama dah c.a cimb ni sbb bnyak job yg sy buat di bayar melalui cimb bank..kalau betul tak perlu intredeuser sy nak pergi sekarang jgk la..tq atas info

    [Reply]

    Hafiz Reply:

    betul.. tp ada jgk CIMB yg perlu introducer. kalau nk Maybank, buat di Maybank daya bumi. duit deposit RM2000. kt situ xperlu introducer

    [Reply]

    wanmus Reply:

    itu dulu..sekarang dah tak perlu kalau cip ic kita boleh berfungsi dan match scan cap jari

    [Reply]

  10. bro own

    yaka……..kalau mcm 2 kira ca kat cimb la lg mudah…tq atas info2 yg d berikan..kalau personal acc berapa yer cimb?saya dah lupa dah..ada kwn sy tanya…saya dah buka cimb…tp dah lm..so dah lupa dah……

    [Reply]

  11. ammarzahraa enterprise

    aku dah buka current account CIMB, lebih senang, boleh mohon kad debit, tak perlu introducer dan cop yang hanya ada nama syarikat dan no pendaftaran. untuk lebih detail lawat sini… http://ammarzahraa.blogspot.com/2012/03/buka-current-accounakaun-semasa.html

    [Reply]

  12. Zulkifly

    orait, TQ bro wanmus. this is helpful =D sat lg nak pi buka akaun semasa.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ok semoga berjaya :)

    [Reply]

  13. fiffy

    saya nak bukak jgk C.A cimb. mmg 1k eh paling minimum? then 1k tu boleh keluarkan balik x?

    [Reply]

  14. yahaya

    akaun akan jadi tidak aktif jika tiada pergerakan akaun berlaku.dalam sebaulan berapa kali perlu duit keluar masuk supaya akaun kita sentiasa jadi aktif.

    [Reply]

  15. donattello

    betul ker buka akaun ca cimb mudah tak payah interducer? skg juga kwn pi cimb impian emas buat ca cimb

    [Reply]

  16. dahlan musrin

    saya seorang anggota polis nak buka akaun untuk pembayaran gaji tepi pegawai yang bertugas ketika itu cakap, kalau polis mesti ada surat kebenaran/sokongan dari ketua jabatan utk buka akaun, betul kah bro…

    [Reply]

  17. Nadia

    Salam…
    Nak tanyer,kalo nk convert jer account saving cimb yg sedia ada ni ke current account blh x?hehehe

    [Reply]

  18. nurul wafa

    Ap beza nk buka current akaun n personal current akaun??

    [Reply]