Bagaimana Aktifkan Paypal Menggunakan Maybankard Debit Kad

Penulis: wanmus Kategori: Credit card | Debit card | Internet | Maybank | Paypal Tarikh: 01 January 2010 | 117 komen

paypal-maybankard

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..di sini saya nak kongsikan sedikit langkah penting dalam perniagaan internet iaitu bagaimana nak aktfikan akaun paypal menggunakan Maybankard Debit Kad sebagaimana saya baru lakukan tadi selepas kad saya yang lama telah dibatalkan..okay macam ni..

Saya akan ceritakan secara ringkas je ek sebab yang penting bab nak masukkan dan dapatkan expuse code..Setelah siap create akaun paypal anda, anda perlukan credit card, debit card atau virtual credit card untuk aktifkan akaun anda kan? ini caranya untuk sesiapa yang belum tahu untuk dapatkan dan masukkan expuse code jika guna debit kad maybank sebab saya cari tak ada sangat perkongsian dan bila saya tepon maybank service center, 3-4 kali call asyik tunggu tapi takde orang angkat..so jangan bazirkan kredit dan masa anda..

  1. 1- Klik pada butang profile, dan nanti akan ada drop down menu. Pilih Add/Edit Credit Card.
  2. aktifkan-paypal

  3. 2- Klik pada Add Card dan masukkan detail kad debit anda tu seperti di minta di page berkenaan.
  4. 3- Lepas siap isi, klik continue. Anda akan dimaklumkan yang kad anda perlukan pengesahan. Expuse code telah dihantar dan akan dicaj $1.95..tapi caj ni akan dikreditkan balik ke akaun anda nanti. Ini sebagai pengesahan je.
  5. 4- Ok lepas tu, biarkan 12-24 jam. Kemudian login ke Maybank2u anda untuk dapatkan expuse code tersebut. tak perlu call service center, buat perabih kredit je..
  6. 5- Klik pada accounts & banking. Klik pada akaun bank anda. Klik pada debit card history.
  7. 6- Dapatkan expuse code 4 digit seperti di tunjukkan gambar di bawah (klik pada gambar untuk besarkan).
  8. aktifkan-paypal-guna-maybankard

  9. 7- Login ke paypal anda balik dan ada 2 cara untuk masukkan expuse code. 1 klik pada butang profile, klik add/edit credit card. Atau 2- klik pada confirm my debit or credit card.
  10. aktifkan-paypal2

  11. 8- Jika klik pada profile>>Add/edit credit card, gambar seperti dibawah akan keluar dan klik pada link Enter Paypal Code
  12. aktifkan-paypal-enter-paypal-code

  13. 9- Jika klik mana2 cara pun, akhirnya akan keluar page seperti di bawah ni..masukkan code tadi pada ruangan paypal code dan klik submit.
  14. aktifkan-paypal-paypal-code

  15. 10- Jika berjaya, page seperti dibawah akan ditunjukkan..Tahniah..Akaun paypal anda sekarang telah dikatifkan sepenuhnya menggunakan debit kad maybank anda..
  16. aktifkan-paypal5

Minta perhatian agar jangan dedahkan password paypal dan detail debit/kredit kad anda. Ini mengelakkan sebarang penggunaan akaun tanpa pengetahuan anda. Selamat berbelanja/berniaga menggunakan paypal di internet :)



  1. awe 9

    waaaaaaaaaaaaaa…panduan berguna dari wanmus..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    alhamdulillah jika ianya berguna untuk semua

    [Reply]

    nadia empari Reply:

    salam,sy nk tny..
    acct pay pal ni klu sy gunakan kad debit rhb mcm mne ye?
    mslh sy,access slalu denied smpai sy dh naik tension..
    puas dh kol bank..
    tolong

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Wsalam.
    maaf, saya tak pasti debir kad rhb sebab saya kurang pasti cara guna sistem mereka. sebaiknya dapatkan bantuan bank atau sesiapa yang pernah gunakannya.TQ

    [Reply]

    nadia empari Reply:

    die tulis mcm ni,This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer’s customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.”..
    pening la sy dgn rhb ni

    [Reply]

    amat Reply:

    kalu maybank klik ini
    “maybank secure online shopping registration”
    selepas anda log in…
    maybe rhb same gak, cari dekat secure online shopping…

    [Reply]

    john Reply:

    salam,
    sy pun mslh dpt yg sama, x dpt add maybank debit card, sdgkn sy dh reg. MSOS kerap kali,
    mcm mana nak solve problem ni?

    [Reply]

  2. boy_bersahaje

    Selamat tahun baru Mus. Semoga semakin sukses!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    selamat tahun baru juga boy..makin mantop ko sekrg ek..hehe

    [Reply]

  3. SHAHRIR

    Cara terbaik untuk menggunakan PayPal. Semoga kita akan menambahkan pendapatan kita 2010.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..insyallah semoga kita sama2 maju ke depan

    [Reply]

  4. Amirul Mukmin

    Terima kasih bro. Dah dapat dah. Tapi macam mana nak masukkan duit dalam paypal ye?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sama2..untuk masukkan duit, kene guna akaun bank di US sahaja atau terima dari akaun orang lain selain dari urusan jual beli, itu syarat paypal sekarang.

    [Reply]

  5. aliridha

    informasi baru lagi… nk tny skit, klau dh verify, boleh terima wang kan? knape saya cashout awsurveys, x dpt2 pon wang tu… dan satu lagi boleh ajar saya bisnes on9?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kalau tak verify pun still boleh terima wang cuma limited untuk beberapa ratus dolaar sahaja kalau tak silap. kalau dah verified tu baru limit tu dibuang. yang cashout awsurvey tu sebab awsurvey tu sendiri tak bayar2..awsurvey kini dah tak berbayar..saya sendiri pun dah beberapa kali cashout tapi still tak dibayar.

    [Reply]

  6. Amir

    Terima kasih sdr wanmus atas info yg diberikan.ilmu yg diberikan cukup berguna.

    Selamat Tahun Baru 2010 kpd sdr wanmus serta pengunjung setia blog ini…:)

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sama2..semoga tahun 2010 membuka lebih banyak pintu rezeki untuk kita semua

    [Reply]

  7. reez

    satu perkongsian yang ringkas dan mudah untuk kebaikkan semua newbie termasuk saya

    [Reply]

    wanmus Reply:

    semoga ianya berguna untuk semua

    [Reply]

  8. wan zul

    salam. bro, apsal bile nk add card tu x leh? kuar warning camni
    “This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer’s customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.”
    Ada masalah ngan saya nyer maybankard (debit) ni ke?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    bro dah aktifkan ke yang online shopping maybank2u tu? kalau belum, aktifkan dulu. kalau dah dan still problem, leh tepon maybank2u customer service

    [Reply]

    wan zul Reply:

    trimas bro. baru je aktifkan ptg td..dah berjaya :D

    [Reply]

    wanmus Reply:

    alhamdulillah..masalahnya apa ek?

    [Reply]

    wan zul Reply:

    ermm..belum aktifkan online shopping m2u..patur ler :D

    [Reply]

    wanmus Reply:

    oo patut ler..hehe..tapi dah ok tu alhamdulillah lah

    [Reply]

  9. ammarahman

    Boss, bukan komen tapi wak sini nak tahu macam mana nak berniaga dalam bolg atau web (tah apa-apa panggil, anggap betul la)
    Kata baca survyer boleh dapat duit tapi wak cari tak jumpa.
    Kalu boleh ajar la macam mana nak dapat RM0.40 sekali isi survey.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wak..isi survey tu bukan buat duit dari blog atau web..kalau buat duit dari blog tu samada melalui program seperti nuffnang atau churpchurp. tapi kalau nk melalui survey, ada tapi tak banyaklah cthnya youthsays.com

    [Reply]

  10. Qay

    Salam bro,.
    Nak tanya sket..
    Camne nak aktifkan online shopping mayban2u tu?

    Tima kasih..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam.
    boleh lihat di post saya sebelum ni iaitu di http://wanmus.com/withdraw-paypal-ke-akaun-bank-di-malaysia.html

    [Reply]

    Qay Reply:

    Assalamualaikum whb..
    Terima kasih bnyk coz bg panduan ni.
    saya dah berjaya activekan paypal saya.

    Salam hormat dan selamat maju jaya untuk WanMus…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sama2..Alhamdulillah ia menjadi panduan yg baik

    [Reply]

    Qay Reply:

    Salam..
    Tn. WanMus.
    Nak tanya lg ni, apa pendapat wan secara peribadi tentang site ni. http://www.ads-zon.com Dah x sabar nak join ni, tp kena refer wanmus dulu, mintak guideline sket..

    Terima kasih dan salam hormat.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    saya tak tahu macamana berfungsi sistemnya, tapi setahu saya ianya letak iklan dan anda dapat komisyen jika perkenalkan orang kan? kalau takde modal, apa salahnya join je tapi kalau bermodal, saya cadangkan carilah program lain yang free..

    [Reply]

  11. chokilala

    salam,
    macam mana kalau kita nak transfer daripada m2u ke paypal? dalam komen wanmus sebelum ni ada cakap :-

    “untuk masukkan duit, kene guna akaun bank di US sahaja atau terima dari akaun orang lain selain dari urusan jual beli, itu syarat paypal sekarang”

    maknanya?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam.
    maaf tak boleh kerana kalau nk topup akaun hanya boleh guna akaun bank US, jual barang atau beli paypal dari orang lain. sekrang nampaknya paypal nk jadi lebih kepada betul2 online money processor jer dan bukan macam bank

    [Reply]

    aladen Reply:

    Salam bro wanmus????saja nak tanya,saya ni dah macam masuk program internet tapi satu hampas pun x de???macam mana nak buat duit ????ada idea x??sebab la ni banyak kaki penipu???

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Wsalam.
    caranya kita mestilah fokus dan cuba fahami program internet tersebut dengan betul saya dulu pun macam saudara, tapi lepas beberapa lama, barulah saya dapat sedikit hasil. Dari sedikit tulah membakar semangat saya untuk terus mencari lebih banyak komisyen..

    [Reply]

  12. Hery

    Err.. soalan saya memang jauh sikit dengan info kat website ni. Saya nak tanya Sifu Wanmus apa masalahnya jika saya join ptc site dan saya gunakan akaun paypal.? Saya ada terbaca yang paypal ada strict dengan ptc site ni. Saya tak mahu guna alertpay.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu saya tak pastilah. sebab ada juga ptc yang gunakan alertpay dan paypal, cuma masalahnya dengan paypal. sekarang paypal lagi strict. so boleh guna paypal tapi at your own risk lah.pastikan ptc tu benar2 berbayar

    [Reply]

  13. syakur

    salam..macam mana pula dengan tune money..boleh tak saudra wan mus komen sikit?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam. maaflah, saya tak pastilah mengenai tune money.

    [Reply]

  14. hana

    Firstly, thank sbb ilmu ni berguna dan saya dah leh activate akaun paypal.. yg menjadi tanda tanya.. kalau ade site yg tanya no paypall nak tgk kat mana yer? refer no kad debit ker?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    no paypal? tak pernah pulak saya dengar. sebab biasanya paypal refer kepada email paypal kita

    [Reply]

  15. rezdwan

    assalammuallaikum….en. wanmus…boleh bertanya sikit…kalau saya dah lakukan sumer step diatas saya dah boleh membeli secara online menggunakan maybank debit visa card nie ker??? dan

    [macam mana kalau kita nak transfer daripada m2u ke paypal? dalam komen wanmus sebelum ni ada cakap :-

    “untuk masukkan duit, kene guna akaun bank di US sahaja atau terima dari akaun orang lain selain dari urusan jual beli, itu syarat paypal sekarang”

    maknanya?]

    perlu ker kita transfer duit ke paypal utk membuat pembelian??? ker paypal terus deduct dari account saja???

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam. mula2 anda perlu aktifkan online shopping pada debit kad anda seperti ditunjukkan di http://wanmus.com/withdraw-paypal-ke-akaun-bank-di-malaysia.html

    Untuk soalan kedua, memang tak boleh sebab paypal hanya akan potong direct dari kad debit anda dan bukannya anda perlu topup dulu akaun paypal anda

    [Reply]

    rezdwan Reply:

    terima kasih…..sekarang boleh ler saya berkecimpung dalam urusan urus niaga online nie…….satu lagi soalan…..dalam akaun kita mesti ader amount yang tertentu ker untuk membuat pembelian??? dan adakah en wanmus rasa paypal ini benar2 selamat……????

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup sebab awak nk guna debit kad, mesti ada nilai secukupnya dalam akaun tersebut. Paypal antara sistem pembayaran online terulung di dunia.

    [Reply]

  16. Tulis Blog Dapat Pahala Ke Akhir Hayat Tau!

    [...] dan kefahaman orang ramai yang boleh digunakan ialah Cara bayar bil online guna online banking, Aktifkan paypal guna maybankard debit kad dan berkongsi ebook percuma yang [...]

  17. sah90


    Tumpang tanya…
    banyak2 jenis debit kad, debit kad mana lagi bagus digunakan untuk verify paypal?
    Maybank nyer ke atau public bank?
    tengok dari ciri kos apply kad debit tersebut(cas tahunan) dan ciri2 lain kalau ada…
    Tengah blur ni…. Mana lagi bagus ye??
    Nak jimatkan kos dan memudahkan perjalanan online banking ni..he3

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sebaiknya maybank bagi saya sebab maybank banyak cawangan, nak topup dalam akaun kad tu mudah.

    [Reply]

    rezx Reply:

    slm bro..
    still kurang faham cara nak guna pay pal… kt ats ada terbaca hanya “untuk masukkan duit, kene guna akaun bank di US sahaja atau terima dari akaun orang lain selain dari urusan jual beli, itu syarat paypal sekarang”
    bro Mus jwb: “memang tak boleh sebab paypal hanya akan potong direct dari kad debit anda dan bukannya anda perlu topup dulu akaun paypal anda”

    soalan saya: maksudnya bila nk aktifkan paypal duit dlm M2u kena ada baper?? cthnya klo saya nk beli brg on9, mcm mana nak masukkan duit dlm paypal? x boleh direct dr m2u kan?

    kat ats juga bro ada ckp guna maybank debit card lbh mudah coz mudah nk topup..maksudnya topup duit ke paypal melalui maybank ke?

    sorry bro bnyk tanya coz kompius…lama dah cari info ttg ni..tak nak guna credit card…TQ bro atas penjelasan…

    [Reply]

  18. syakira

    macaman ye ..susahnya nak guna paypall~~

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tak susah..cuma banyak step sebab untuk keselamatan

    [Reply]

  19. hafizmd

    salam wanmus..thanks utk panduan ni..mmg jelas, terang lagi senang giler nak ikut..terima kasih byk2..
    .-= hafizmd´s last blog ..Aku trauma? =-.

    [Reply]

  20. suraya

    erkk…x paham la..untuk apa wujudkan akaun paypal nih yek?..thanks for info

    [Reply]

    wanmus Reply:

    untuk jual beli di internet..paypal ni macam org tengah tolong proseskan duit kita..

    [Reply]

  21. confuse

    wanmus nak tanya sikit…saya nak jual brg kat e-bay. so saya nak create paypal account. masalahnye, saya xde creadit card. boleh x kita guna maybankkard-debit kad ni tok create paypal account? masa nak isi kat paypal, credit card number tu kita guna number account maybank ke or number yg tertera kat kad maybank tu?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    boleh. guna nombor pada kad. Maybank debit card tu sama fungsi macam kredit kad yang bezanya ialah kredit kad kita berhutang dan debit kad, guna wang direct dari akaun kat mana kita buka.kalau maybank, dari akaun maybank kita lah.

    [Reply]

  22. hanienaim

    trimas. info berguna utk orgramai.

    [Reply]

  23. watcyber

    “Before you can add this credit card to another account, you must contact the PayPal Credit Card Team at cardproblems@paypal.com. A customer service representative will respond to your request shortly. If you would rather add a different credit card to your PayPal account, you may do so at any time. Thank you for your cooperation.”–>> apa maksudnya bro?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ni sebab awak guna 1 kad untuk lebih dari 1 paypal akaun. awak kene hubungi pihak paypal lah kalau macam tu. ni mereka nak elakkan orang lain gunakan kad org lain

    [Reply]

  24. deli

    semoga Allah murahkan rezeki kamu.
    thanks 4 the good explaination.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    thanks :)

    [Reply]

  25. Macamana Nak Add Fund Paypal

    [...] tu, pening cari funder ni yang nak tukar fund paypal ke maybank. Tapi sekarang dah mudah sebab dah boleh guna kad debit maybank2u untuk paypal. Dulu pun pening macamana nak withdraw dulu dalam paypal tu sebab hanya boleh withdraw ke akaun kad [...]

  26. Norfaizal

    Salam MUS,
    Saya berminat untuk berniaga online. Sekiranya pelanggan membuat pembayaran melalui paypal. Duit nya masuk terus ke account maybank saya atau??? Saya guna maybank debit card.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam.
    pembayaran melalui Paypal akan masuk akaun Paypal kita dulu. then nanti baru kita withdraw ke akaun bank kita di Malaysia..tak perlu ke akaun debit kad. lagi mudah withdraw terus ke akaun bank kita

    [Reply]

  27. Ashraf

    salam bro mus..dah guna teknik diajar masih tak leh nak verify lg dia still naik error gak..aduh macam mana?..saya newbie baru belajar pinjamlah galah..hehe

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wsalam.takleh verify? masalah kat mana ye?

    [Reply]

    Ashraf Reply:

    alhamdullilah dah boleh verify dah tp dah over 24hours dia tak refund2 lg lah kt akaun sy balik .. tp nak mengguna mcm mana lak nak shopping/nak jual kat ebay tu..saya perlu ilmu sifoo yang terer ini membantu..hehe bro??

    [Reply]

    wanmus Reply:

    mungkin lambat sikit sebab waktu kita ngan diorang kan lain. untuk ebay tu kene tanya ebayer.

    [Reply]

    Ashraf Reply:

    hehe tq bro utk info berguna..skrg sy pening lak cmana nak link kan paypal acc dengan ebay..hahahaha…

    [Reply]

  28. Maybank Account Blocked!

    [...] tu link bank tersebut dan bukannya ikut link yang diberikan. Juga berhati-hati untuk gunakan kad debit atau kredit untuk pembelian online..sebab takut ada orang curi info kad [...]

  29. LittleFairuz

    Salam.Terima kasih banyak-banyak sebab artikel ni dah tolong saya verified card saya.Baru saya tahu kena aktifkan dulu online shopping .Lepas ni boleh lah saya expand business saya .Terima kasih sekali lagi

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Wsalam. Alhamdulillah..selamat berjaya

    [Reply]

    LittleFairuz Reply:

    Salam.paypal dah verified tapi bila nak dapatkanexpuse kod kat maybank tak ader pulak.cuma ada tulis transaction untuk 29hb kat bhgn today transaction tapi kat bahagian debit card history tak ada pulak .jadi kena tunggu ker sampai ada expuse code tu ker??

    [Reply]

    wanmus Reply:

    biasanya dalam 1-2 hari selepas proses pengaktifan

    [Reply]

    LittleFairuz Reply:

    Dah ok dah.lama jugak yer prosesnyer.Check email tadi 3/11 dah ok.finish setting up your paypal account-msg dari paypal.Thanks a lot

    [Reply]

    wanmus Reply:

    alhamdulillah..ok welcome

    [Reply]

  30. azizy

    kenapa kad saya ditolak….

    [Reply]

    wanmus Reply:

    mungkin maklumat dimasukkan salah atau anda belum aktifkan shopping online untuk kad anda

    [Reply]

  31. ayumie

    salam saye nak tnye..saye da uat step1 pey 3..
    tapi di step 4 saye x pasti nak log in di maybank2u..cam ne nk login..username and password nak ambil kat mane..pas 2 nak cam ner..
    sign up akaun maybank??please bantu

    [Reply]

    mkao Reply:

    ERMM..gi kt atm dulu ambik internet banking masukkan pin…n ambik phone tac masukkn phone number..

    [Reply]

  32. Bro Framestone

    thank wan.. bro baru terjumpa artikel nie…

    cdg nk cuba buat :)

    [Reply]

  33. luvie

    salam, confirm ke kte xkena caj?

    [Reply]

  34. yanaa

    so lepas da siap semua macam mana ? still ta paham macam mana na bayar barang yang kita order .

    [Reply]

  35. mohd syazili

    Kalau saya daftar paypal dgn maybank2u @ bank lain,ada x charge dikenakan bulanan @ tahunan.Ianya selamat x digunakan?

    [Reply]

  36. jayyyrul

    saya da masalah cam nie,. Die cakap.. ”This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer’s customer service department. Or, you may to try adding a different credit card”.

    [Reply]

  37. yakboktam

    simple,menarik dan kebaboom

    [Reply]

  38. azam

    This card has been disabled for use on PayPal. You can add a different card. If you would still like to use this card, fax a copy of your card statement showing the PayPal charge and 4-digit code and a copy of your driver’s license or other photo ID. You must use this form for your fax cover sheet. Not using the fax cover sheet when submitting your documents could result in a processing delay

    camne nak settle ni bro???tq

    [Reply]

  39. john

    salam,
    sy nak tnya ttg Paypal add debit card. sy x dpt add maybank debit card, sdgkn sy dh reg. MSOS kerap kali,
    mcm mana nak solve problem ni?
    trm ksh….

    [Reply]

  40. AZAD

    salam…sy ada maslah ckit dgn paypal…mula2 sy dh ter create account australia….n dh TER add debit card maybank sy n apply untk expuse code tue..jd sy pn remove dh add card tue dr acount paypal tue..jd sy uat account paypal yg br n MALYSIA pny…sy add debit card yg sme n apply expuse code…tp masalahny ble sy login kt maybnk acc sy…n klik kt debit history…paypal dh ambik duit tue 2kali TAPI expuse code kt msj tue xde..nie msj yg sy dpt…PREAUTH SALE PAYPAL DATE 09/05/11

    LG SATU CMNE SY NK REMOVE N DELETE ACC PAYPAL YG FIRST SY UAT TUE.?

    MINTAK TOLONG WANMUS BG PENDAPT

    [Reply]

  41. gadis

    membantu..terimakasih^^

    [Reply]

  42. AkuLembap

    Halo sokma..mgkin cite aku nih ade myimpang ckit la..

    aku nie lagi baru psl pmbayarn online..
    8 Julai ari tu aku ade masukkan duit ke dlam akaun paypal..

    sbab aku guna maybank so RHB jdi org tgah..

    Ari nih aku check akaun maybank..blom kena deduct pon..

    Kat M2u history ade list yang dpt di-print..(FPX Payment)..

    Perlu x aku print pastuh bwa gi maybank?
    Nervous giler da nih..
    Pcuma jer kena saman bank RHB..

    Atau pun pihak maybank tlong saya settle??

    Tlong la bagi info..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    woow dah lama tu..cuba cek akaun paypal dulu..kalau xde, cek dengan maybank dulu..kalau xder jugak, cek dengan RHB. call service center diorang

    [Reply]

    AkuLembap Reply:

    Tima kasih byk2 sbab ade reply..
    aku da check akaun paypal n maybank aku..
    Aku top-up 50 dolar..kang nih tinggal
    7 dolar jer lagi..
    Da nak abih pkai blom gak kena deduct..
    Tuh la aku tkot2 nak top-up lagi..
    so aku nak inform pi maybank k camne nih?
    kalo da kol service center RHB,nak ckap ape ngan diorang?

    [Reply]

  43. romzi

    misalan kata akaun paypal saya tidak disahkan,
    tetapi akaun saya menpunyai dana dipaypal, cuma paypal belum disah seperti link dengan kreadit card or debit card…
    adakah saya dapat keluarkan dana tersebut, dan pindahkan ke akaun bank tempatan…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    saya tak pasti dengan polisi baru paypal..tapi sepatutnya tak da masalah kot..cuma perlu konfirm balik dengan paypal..cuba klik button withdraw kt paypal tu..kalau boleh, maknanya oklah kot

    [Reply]

  44. bella

    boleh ke guna maybank debit card yg takde visa tu??pls help!!!tq!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    maaf tak boleh..hanya yang ada visa sahaja boleh sebab tu debit card..yang takde logo visa atau mastercard tak boleh

    [Reply]

  45. sulaiman

    slm,,,bang tumpang tanye saye ni owg bru…sekarang dah boleh ke nak masuk kat duit dalam akaun maybank ke akaun paypal???saye tak berapa pandai la…kalau boleh tolong ajar kan…tq

    [Reply]

  46. haiqalnukman

    bro. aku punye debit card history dh kene deduct. tpi x kuar 4 no. die kuar 10 nombor. so antara 10 tue mane 4 nombor yg jdi kodnye? tolong aku bro. tang tue aku sangkut.

    [Reply]

  47. fazd

    Bro sy nak tanya, macam mana nk tukarkan matawang malaysia ke US dolar??
    boleh tunjuk atau terang pada saya step-by step x? agak susah saya ikut penerangan paypal sb matawang malaysia tidak ada dalam tukaran matawang asing.

    [Reply]

  48. khai

    nak tanya pendapat antara paypal & alertpay…mana yang bagus…saya dah daftar paypal tapi masalahnya saya kat maybank2u takde maybank secure online shopping registration….apa yg saya perlu buat….

    [Reply]

    wanmus Reply:

    paypal sebab dia no 1 di dunia. tu sebab awak tak apply lagi kad ceri debit kad tu kot..takpun cuba tanya maybank customer service, nanti diorang akan cek

    [Reply]

    khai Reply:

    saya dah ada kad ceri debit kad…tapi maybank2u xd secure online shopping registration….kalo guna alertpay sama tak pendaftaran dengan paypal..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu tak pastilah..kene tanya pihak maybank sendiri. maaf, saya tak pernah guna alertpay.

    [Reply]

  49. wani

    salam..awk kata tggu 12-24 jam (step 4)
    lpas 2, ble sy n continue,,die kta dh expired..nape?
    salam
    btul ke 12jam?
    duet kt bank dh kena tolak..
    pas2 sy try g skali dr step 1..
    die kta

    This card has been disabled for entry into the PayPal system. Please add a different card. You may also contact us using this form.

    mcm mn ni?sy dh fenin

    [Reply]

  50. Oh! budu

    nak tanya, semalam ada top-up duit dari akaun bank CIMB ke akaun pay-pal, masalahnya, kenapa x masuk2 dalam akaun, sedangkan dalam activity list, ada penerimaan wang tu. dia kata kena accept, button mana yang accept tu? cari2 x jumpa2.. :'(

    [Reply]

  51. RUS

    Salam

    Saya nak bertanya, bagaimana ya ingin membuat Akaun Paypal??

    Saya dah try sign up for more than 10x tapi still tak boleh.
    “incorrect information”

    Tapi dah cek dan betulkan still x boleh jugak.. HOW??

    Saya kene create juga Paypal untuk mudahkan orang luar untuk membuat pembayaran. Terima kasih. Pertolongan sangt2 saya hargai.

    [Reply]

  52. thespy

    saya rasa baik kol je careline. suh diorang tlg register kan. mcm sy..:)

    [Reply]

    john Reply:

    bro THESPY, nak tanya, suh careline maybank register debit card untuk Paypal ker?

    [Reply]

  53. Kenapa Perlu Ada Akaun PayPal

    [...] Untuk verify akaun PayPal, korang perlu ada kad kredit atau paling busuk pun kad debit. Ada akaun Maybank? Kalau ada tapi masih guna kad Maybank yang biasa, boleh upgrade kad Maybank korang tu jadi kad debit. Kemudian verify PayPal dengan kad debit Maybank. [...]

  54. fiefi

    hi abg wanmus..nk tanya nie. Ok kalau kita dah bukak akaun paypal langkah seterusnya kita verified akaun tu kan. masalahnya saya terlalu naif dia anta msg kat email dan saya masuk kod dia cakap code salah huhuuu..rupanya kena tungu 12 jam to 24 jam kan…saya dah terclick 2 kali untuk send code verfication. dapat balik ke duit2 tu..kena burn mcm tu jer…plz guide me
    tq
    Jasamu Ku Kenang

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu kene tanya pihak paypal..atau call terus diorang (tu kene speaking lah sikit)

    [Reply]

  55. shahroll photo

    Salam Tuan Belog,
    Terima kasih tuan atas tutorialnya. Sangat berguna! saya share pada rakan2 yg lainnya =)

    Allahurobbi!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Alhamdulillah..boleh share

    [Reply]

  56. Sara yasmine

    SAYA ADE AKAUN PALPAL.
    DUIT SIKIT DALAM TU HASIL KERJA ONLINE DULU.

    SAYA UMUR 17 DAN NAK ONLINE MAYBANK BANKING !! DR 15 TAHUN LAGI TUNGGU. NAPE DIA BUAT 18 TAUN BARU BOLEH BUAT ONLINE BANKING MAYBANK ?

    BAGAIMAN NI ? #_# GERAM TOL

    [Reply]

CommentLuv badge