Bosan Dengan Produk IM Sekarang Ni!

Penulis: wanmus Kategori: Buat duit | Business | Duit Percuma | Internet | internet marketer | Internet Marketing | Labanon Tarikh: 05 July 2010 | 30 komen

“Saya dah bosan dengan produk IM Malaysia sekarang ni!”..hmm..mungkin anda pernah dengar rintihan ni atau dapat email dari mailing list anda kan? Nak panas lagi? “Semuanya produk hampir sama je..tak pun ubah sikit je dari produk orang lain atau IM oversea”..Cukup panas? Memang panas kalau korang sebagai im dapat email macam ni kan?

Alhamdulillah lah setakat ni saya belum dapat lagi email sebegini masuk ke email saya..kalau ada pun, yang salah faham dan tersilap orang..hehe..yerlah kita promote je, kita pulak yang kena marah..tulah manusia..tak dapat marah kat posmen, tendang peti pos jadilah..

Ok berbalik kepada tajuk kat atas tu..saya sebenarnya nak ajak kita sama2 berbincang tentang kes ni..sebab saya pun pernah detect produk yang macam ni..cuma saya fikir positif bahawa mungkin ianya sesuai untuk orang baru dalam dunia internet ni tapi tersilap sebab orang lama pun ada terbeli jugak..katanya terbeli sebab laman web jualannya menjanjikan janji2 manis a.k.a terlalu HYPE atau sebab penulisnya orang yang dikenali ramai..HMMMM..

Saya cuma nak cadangkan beberapa perkaralah untuk kita fikirkan bersama (nasihat kat diri sendiri jugak ni)..Saya setuju angkat tangan, sape tak setuju, komen kat bawah tu atau gi beli choki-choki..hehe

  1. 1. Kalau produk dah ada di pasaran, tolonglah beri nafas baru kalau nak tulis benda lebih kurang sama… jangan translate bulat2..
  2. 2. Kalau produk dari oversea, tolonglah tukar situasi untuk pasaran Malaysia..sebab ada sesetengah teknik atau pasaran tidak sesuai untuk digunakan di Malaysia..
  3. 3. Cuba fikirkan sesuatu yang boleh membantu manusia..bukan hanya point untuk kaut DUIT semata-mata..
  4. 4. Service after sales atau bantuan selepas jualan..Kalau tak mampu nak berikan, cakaplah awal2..Kalau x, kesian kawan2 im lain yang terpaksa tolong jawabkan..
  5. 5. Tolong jangan tulis gempak2 atau terlalu hype jika teknik atau cara anda nak ajar tu belum anda buktikan.. Kalau kejayaan orang lain anda jual, maknanya teknik tu belum berjaya untuk anda..jadi kenapa nak jual? Jadi jual sesuatu yang anda dah berjaya dengannya..

Antara sebahagian produk/ebook im malaysia yang saya respek sebab memang banyak membantu rakyat Malaysia ialah:

Jika anda dapat buat sesuatu kelainan dari orang lain, insyallah kejayaan yang melampau akan menjadi milik anda..Lari dari kebiasaan dan fikirkan kelainan..Tulah kenapa Tony Fernandes ala si empunya Air Asia tu dapat kalahkan MAS, syarikat penerbangan utama Malaysia..semuanya sebab dia fikir lain dari MAS..so dia berjaya..jangan orang jual jus jambu, kita pun semua nak jual jus jambu..

kredit gambar: http://genuscatasetum.blogspot.com/



  1. Ladfe Amir

    masih berusaha untuk menempatkan diri sebagai IM. mencuba utk pelbagaikan bidang. InsyaAllah, saya pasti boleh buat.
    .-= Ladfe Amir┬┤s last blog ..SENGAL BADAN BUKANNYA AKU YANG SENGAL =-.

  2. boy_bersahaje

    Aik nape ade jus jambu yang last tu…
    terasa aku..
    muhahahahah

  3. Fazli

    saya angkat tangan tanda setuju! produk sekarang ni saya tgk tajuk saja berbeza tapi content dia lebih kurang sama.
    lagi satu produk yang keluar dari niche IM, Rahsia Bisnes T-Shirt dari Hafizi Zain. Teringin nak beli. Tak tau lah ok ke tak.
    .-= Fazli┬┤s last blog ..Penghinaan Kepada Argentina =-.

  4. ilhamputra

    memang banyak orang start keluarkan pelbagai niche produk.kadang2 ade produk yang tak berkualiti.maksudnye content produk itu tak memuaskan dan tak menyeluruh sepeti mana tujuan produk atau ebook itu dibuat. so kena tingkatkan lagi kualiti dan kandungan sesuatu produk sebelum dijual.Kepada pembeli kena tahu kepentingan sebelum membeli sesuatu produk.

  5. wanmus

    insyallah bro boleh punya

  6. wanmus

    haha..tu sebab sekarang ni banyak gerai jual jus jambu dari goreng pisang..hehe..

  7. wanmus

    tu bro leh cari pembeli kat forum..tanya diorang..memang takde lagi produk ajar buat tshirt..

  8. wanmus

    haaa..itu yang perlu bro..perlu berkualiti dan menepati tujuan ebook atau produk tu..jgn janji lain tapi dapat lain..

  9. gabanMorka

    aku cukup setuju degan cadangan di atas…value tu kene worth la
    .-= gabanMorka┬┤s last blog ..Blind Mans Eyes =-.

  10. wanmus

    bak kata pepatah: its value for money..kalau tak value, tu yang ramai marah..

  11. idan

    tak berani komen since penah beli 1 ja produk. Tu pon tentang teknikal wordpress. Tapi kalo nak salahkan penjual/tukang promote pon tak leh gak. Orang business.. mmg sentiasa akan create produk baru/promote product. Kami sebagai pengguna ni kena bijak buat pilihan. Beli mana yang perlu/berkaitan saja. Kalau majoriti pengguna dah pandai pilih produk, lama kelamaan..produk yg terjual pon akan lebih berkualiti (sebab tak berkualiti..takda yang nak beli). Pendapat peribadi saja. Tak elok tuding jari kat orang..kita bukan boleh ubah orang lain pon.
    .-= idan┬┤s last blog ..My First USD1000 With Cpalead =-.

  12. Kujie

    no 3 – kadang2 produk tu bukan keutamaan atau keperluan mendesak.
    .-= Kujie┬┤s last blog ..Email Dari Suami Yang Membuka Rahsia =-.

  13. wanmus

    betul jugak tu kak jie..orang ramai tertipu sebab hype sangat web jualan..tu yang terbeli tu..huhu

  14. wanmus

    kita bukan tunding jari kat sape2..kita cuba berkongsi idea..jangan sampai orang betul2 dah fedup dengan produk2 yang dikeluarkan..

  15. apis

    setuju sesangat,sebab aku dah banyak kali beli jenis produk-produk ilmuan yang di sebutkan diatas…

  16. wanmus

    sedih jugak kalau macam tu..hoho

  17. zik

    sales afer service penting tuh..kalau2 ada apa2 bantuan yang diperlukan…
    .-= zik┬┤s last blog ..Spain mara ke Final- =-.

  18. hafizmd

    cukup setuju ngn point2 kat atas..kalau dulu2..mmg rase percaye sgt kat sales letter..tapi nasib baik ade jumpe tip2 nk beli ape2 produk dari forum wang cyber..

    service after sale mmg sgt penting..setakat ni puas hati ngn produk smartzul..
    .-= hafizmd┬┤s last blog ..Liga Super vs Piala Dunia =-.

  19. wanmus

    tu ar..cuma kalau tak ada, kena bagitau kat customer awal2..senang customer nak hadapi jika ada masalah lepas beli nanti

  20. wanmus

    beli produk awal2 memang tak tahu lagi..dah beli nanti baru tahu macamana..tu perlunya testimoni dari pembeli supaya pembeli lain tahu isi dalam produk berkenaan

  21. blalang

    Masalah produk tak berkualiti bukan shj effect kpd pembeli ttp kpd JV sekali. Kita pun boleh terjejas nama promote ebook tuh.

    Klu boleh jgn jual mahal2 sgt jd pembeli x la marah sgt klu content dia ntahapapa

  22. kasimo

    aku kalau nak beli produk selalu tengok penjual dia dulu…

    adakah dia mampu bagi support lepas jualan atau tidak..

  23. mhnizam

    Produk sekarang kadang-kadang lebih kurang sama kandungannya pernah saya ty seorang IM,sama ke produk ni dengan produk yang satu lagi tu?Dia jawab tak.Seekali beli sebijik serupa kandungannya.

  24. kasimo

    sama 100% ka?

    selalunya ada beza sikit tu..
    terutamanya dari segi penyampaian

  25. kasimo

    betul tu bro.
    kadang-kadang jadi takut nak promote produk…

  26. kasimo

    selalu jadi yang ke-3 tu sebab takut lepas tawran harga rendah…

  27. jutawansenyap

    betul tuk ebookj setaraf ebook sampah . hampeh tul lah

  28. jutawansenyap

    cara penyampaian memang lain tapip bijik butirnyer sama jer ha ha

  29. jutawansenyap

    aku pun pelik skang kat jb banyak tul jual jus jambu ko punyer cawangan ker boy!

  30. jutawansenyap

    memperabiskan duit jer dapat inout yang tak der kualiti