Ayam Haram

Penulis: wanmus Kategori: Ayam | Berita | Haram | Internet Tarikh: 14 November 2008 | 6 komen

Ayam haram

Mengejutkan… Operasi jabatan agama johor (JAJ) di pasaraya Econsave di Muar, Johor baru-baru ini mendapati dua ekor ayam segar yang dijual di pasaraya itu tidak disembelih dengan sempurna dengan urat halkumnya tidak putus sepenuhnya…

Bayangkan… Rupanya mereka yang pernah terbeli ayam di pasar raya itu sebelum ini dikategorikan sebagai bangkai ayam… Jika ayam tidak disembelih dengan sempurna maknanya ayam itu adalah najis dan ayam lain yang bersentuh dengannya juga dianggap sebagai najis… dan ayam haram untuk di makan. Sehubungan itu umat islam diminta jangan membeli ayam di pasar raya.

Belilah di pasar awam biasa atau di tepi jalan yang orang islam sendiri jual secara kecil-kecilan yang kita nampak sendiri ia disembelih. Mungkin ramai yang tak tahu mane satu sebenarnya urat halkum ayam yang wajib putus ketika sembelih yang juga salah satu syarat sah sembelih ayam. Gambar bawah menunjukkan urat halkum yang sepatutnya putus sepenuhnya tetapi tidak dalam gambar di bawah.

Ayam tak halal 1. peminatjutawan

  thanks 4 sharing this info,semoga kita sebagai muslim berhati-hati membeli makanan ….

  http://peminatjutawan.blogspot.com/

 2. kita

  tu ler salah satu penyebab anak-anak zaman sekarang mcm perangai negatif..makan benda tak elok,,haram pulak tu

 3. wanmus

  betul..jagalh makan minum kita

 4. akuorgkmpng

  ish2.. nk sembelih tu..
  biarlah kena caranya..

 5. jutawansenyap

  ayam cucuk cucuk nih huhu susah gak nak tengok kalo beli bulk kan

 6. Ronaldmohoni

  Kadang-kadang kita tak tahu ayam tu disembelih dengan cara yang betul atau sebalik. Tapi kalau kita rasa ragu dengan ayam tersebut, tak yah beli.