Resepi Kek Coklat

Penulis: wanmus Kategori: Coklat | Kek | Makanan Tarikh: 06 August 2011 | 96 komen

Resepi Kek Coklat cair yang mudah, best dan sangat sedap..wahh complete..betul..cubalah kalau tak caya..dibulan puasa ni, mungkin nak tukar selera kan..so trylah buat kek coklat ni..ada juga panggil kek coklat moist, kek coklat lembap atau kek coklat kukus..kalau sedap, boleh buat untuk makan di pagi raya..sedap..gerenti jiran-jiran anda pun nanti akan mintak resepi kek coklat ni sebab sedap..hehe..ok ni resepi cara nak buat kek coklat sedap dan mudah ni..

Ok ni resepi kek coklat cair kukus mudah dan best..

Bahan-bahan kek coklat:

  • 250gm Butter
  • 3/4 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan air atau susu cair

Bahan-bahan coklat cair atau topping

  • 1 sudu marjerin
  • 2-3 sudu susu pekat manis
  • 2-3 sudu serbuk koko
  • sedikit air

Cara buat kek coklat:

  1. 1. Bancuh serbuk koko dan air atau susu cair.
  2. 2. Pukul butter dan tambah gula sehingga kembang.
  3. 3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi.
  4. 4. Masukkan tepung gandum selang-seli dengan bancuhan kok tadi sambil terus memukul.
  5. 5. Kukus 45 minit.

Cara buat coklat cair untuk topping:

  1. 1. Cairkan 1 sudu marjerin.
  2. 2. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko
  3. 3. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat

Siap…selepas kek masak, siram kek dengan coklat cair..boleh juga tabur coklat rice jika nak..wahh bestnya…sedap..trylah..

UPDATE:

Ni haa hasil akak saya sendiri yang test resipi ni:

Nampak pun dah best kan? hehe..bile nak try buat? ni rasanya resipi paling simple untuk buat kek coklat..Ramai takut salin resipi sebab takut tak jadi, tapi ni dah terbukti jadi :)

Baca selanjutnya di:



  1. emma

    mudahnya cara nak buat kek coklat sebenarnya..nak try buat nanti ni..trima kasih share resepi ni

    [Reply]

    wanmus Reply:

    try jgn tak try..ni resepi termudah rasanya

    [Reply]

    lurve chipmore Reply:

    waHh.,sdAp’n kEk n!E..tAx cYew tRy..rEsiPi muDaHh..heHe,.

    [Reply]

    Cocolat Reply:

    wah… menarik…. saya baru lepas selesai membuat kek yang mengikut resipi ni…. now tgah tggu hasilnyaaaa.. wish me luck… =D

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wahh..nanti update ek..nak tau jugak orang lain try ni

    [Reply]

    Cocolat Reply:

    alamak! time bace post nieh, kek tu dah habes… lupe nak amek gamabr.. sdap sngt! haha.. tapi rupe die mmg mcm dlam gambar tu…. cume pemilihan jenis bhan kena betol…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    alaaa..takpe nanti buat lagi then hantar gambar ek, saya letak gambar kak tu kat sini n kita tengok sama-sama hasilnya :)

    [Reply]

    aieniey Reply:

    ye betul try jgn tak trai rugi nanti….hihihihi

    [Reply]

    ain najwa Reply:

    nie sapa masak?? cikgu siti kew?? mesti sedap.. hehehe.. nk try buat la.. hahah

    [Reply]

    sue Reply:

    mmg terbaik very the moist best2

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wah..menjadi ye..nanti share gambar ye

    [Reply]

    Nureen Nabilah Reply:

    Senang je rupe2 nye,,huhu

    [Reply]

  2. Esempoi

    peh.. sedap lak aih

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang sedap..akak saya dah buat..japgi saya uplaod gambar ek..

    [Reply]

  3. Mr Rileks

    fuhhh.. boleh meletop posa kalau tgok kek nie… hahaha…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    boleh try bro..gerenti meletop..haha

    [Reply]

  4. Darlisya

    salam, nak tanya, yang cawn tuh brape bnyk ukurannya? brape gram? huhu. tq =)

    [Reply]

  5. titan

    hhoho..coklat ni..aku tak leh dekat. nanti nak makan aje..

    [Reply]

  6. rozie

    kek nie nak tgok sama da dia kembang lagi ke ?

    [Reply]

  7. ainie_awanan

    saudara, x letak baking powder atau soda bikarbonat ke? tak ke bantat kek ni nanti?

    [Reply]

    anita Reply:

    jadi ke kek kalau x isi serbuk penaik.biaaaaaaaar btul

    [Reply]

  8. echa

    best2 kek ni memang nampak sedap sangat!!!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang sedap..rugi tak cuba :)

    [Reply]

  9. azifah

    thanks bagi resepi ni, boleh tahan rasa.Mabeles-mabeles,muah………….

    [Reply]

    wanmus Reply:

    dah try buat ke?

    [Reply]

  10. aishah

    nak tny cawan ni pakai cwn cmner ek?saiz….ada tak unit gram?xreti sgt pakai cawan2 ni

    [Reply]

    wanmus Reply:

    cawan yang wat biasa minum air teh tu..lebih kurang je saiznya..sebab ni resepi bukan dari buku, so takde ukuran secara SI :)

    [Reply]

    aishah Reply:

    oh yeke..terima kaseh byk2 ya..pasti saya akan mencubanya..enaknya

    [Reply]

  11. nor akmal syafiqah bt din

    sedapnya main lah hantar kat pasir gajah kemaman ni skit nak cuba rasa mana tahu boleh beli

    [Reply]

    wanmus Reply:

    maaflah tak jual kek ni…just share resepi kek je :)

    [Reply]

  12. shirah

    kek ni kne kukus shaje ke atau boleh masuk oven ?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ni untuk kukus sahaja :)

    [Reply]

    shirah Reply:

    ow.. ok . thx .. :D

    [Reply]

    anis dayanaa Reply:

    sedap nya

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sedap..cuba lah

    [Reply]

    zarina Reply:

    tak boh serbuk penaik camana? ader soalan tp tak der jawapan..tq.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    cubalah buat dulu

    [Reply]

  13. adilah

    salam. maaf ‘kok’ tu apa? sy diluar malaysia, nak cr bahan buat kek susah juga

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tersilap taip tu..KOKO sebenarnya..hehe

    [Reply]

  14. nana

    Nk tanya…sori kalu soalan bunyi cam bodoh ckit.. sy ni x pandai masak kek..br nk cuba2… Kalu serbuk koko dlm bhn topping tu kita ganti dgn coklat bar, blh ke? Kalu blh, camne crnya nk cairkan coklat bar tu?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    coklat bar masakan ke?boleh, cairlah dalam mangkuk besi atau periuk besi tu dan rendam dalam air mendidih dalam periuk yang lebih besar

    [Reply]

    aliz Reply:

    nak tanya ckit 3/4 cawan tu maksudnya 3 atau 4 cawan ke sukatan nya?:)

    [Reply]

  15. azira

    memang sedap.. 1st time buat.. terus jadi walaupun mulanya takot2 gak.. hehe whole family cakap sedap .

    [Reply]

    cloloby chienlo Reply:

    erm….sya bru tgok resepi nie,tpi da salin da..bha..bha..bha..sya nak cuba buat malam nie untuk suami sya…heheheheh…mudah-mudahan jdi la kek nie …amin…

    [Reply]

    admin Reply:

    yup..cuba dulu..pastu kalau macam ada rasa kureng ker, adjust2 sikit kuantiti bahan ikut selera keluarga..semoga berjaya mencuba :)

    [Reply]

  16. aminah

    nak buat kek kan kene letak baking powder dan soda bikarbonat. ni tak letak pn.. blh ker?

    [Reply]

    arissa ruthlene Reply:

    boleh lagi pun saye pon dah cube

    [Reply]

  17. ummu

    wow…kek saya jdi walaupun 1st time wat..
    saya baru 16 tahun and saya wat kek ini ngan adik saya yg berumur 13 tahun..
    sedap…!!
    tanks for the resipi

    [Reply]

    wanmus Reply:

    wahh..sukanya dengar..

    [Reply]

  18. fatin

    dlm resepi ade gune sudu kan…sudu besar or sudu kecik ae?

    [Reply]

  19. afieqah

    hehe sy bru jumpa resepi yg memenuhi cita rasa sy ..hehe, semua bhn mudah untuk sy dapati..hehe..

    [Reply]

  20. aida

    kembang tu dia jadi macam mana ha

    [Reply]

  21. mira

    hye guys..!! i pon ade try buat, sedap..!!! and i tambah hiasan dgn kacang badam.. perghh!! ta sampai 2 hari da licin.. heheee.. tengs cheff..

    [Reply]

  22. IEDA

    blh tau saiz acuan?

    [Reply]

  23. promod

    ape perbezaan bakar dengan kukus ? please help me answer this question . nak buat petang ni jugak

    [Reply]

    promod Reply:

    boleh tak kalau guna tepung untuk kek yg dah siap serbuk penaik sekali ? i need more information about cake recipe.any other cake recipe you want to share ?

    [Reply]

  24. aya

    saya pun ingin bertanya soalan yang sama..3/4 cawan tu apa yer tu kira sukatan suku cawan ker atau 3 cawan..tak bantat kek kek kalau tak guna soda bikarbonat?

    [Reply]

  25. as

    nak tnya… boleh tak kalau dibakar??

    [Reply]

  26. mawar

    wah…look nice :)
    nk cube neh….

    [Reply]

  27. mawar

    wah…look nice…
    nk kne cube neh… ^_^

    [Reply]

  28. nur fadilah

    btol2….mmg mudah pun………..

    [Reply]

  29. wanmus

    kepada yang tanya beza bakar atau kukus tu, maaflah tu kene tanya pada pakar. ada yang cakap kalau kukus lebih moist. pada yang dah buat n jadi dan sedap tu, kongsi-kongsikan ek

    [Reply]

    Azyue Reply:

    Aslm.Guna tepung gandum biasa ke ni? Guna mixer x buat kek ni? Ke guna whisk tgn je? Gula guna gula halus ke? Tlg jwb ye..yu nk masak kt suami ni.suami suka kek coklat moist ni..feveret dis

    [Reply]

  30. izzatul

    serbuk kok tu ape..?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu serbuk KOKO..tersalah eja..hehe

    [Reply]

  31. Resepi Donut

    [...] lagi, celup coklat cair.. tadaaa…siap… selamat mencuba.. resepi lain lagi? boleh cuba resepi kek coklat dan resepi nasi ayam serta resepi nasi ayam penyet. selamat [...]

  32. wawa

    kalau kita x kukus kek tu…bakar bleh x…

    [Reply]

  33. ika

    klu ltk air ngan susu cair ley x..
    ke kne cmpr slh 1 jer..

    [Reply]

  34. ika

    klu cmpr air ngan susu cair ley x..atau kne cmpr slh 1 jer..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    salah satu je..nak campur pun boleh..tapi sebaiknya letak susu cair je..

    [Reply]

  35. alda yusuf

    hmmm..nmpk cm sdap..nk try gak..tp..nk tanya ni..kek ni..kek kukus ke atau kek bakar lam oven..lau kek ni kek kukus tk boleh ke kita guna cra bkar lam oven..???…nd stu ag..kek ni thn brpa ary ea..bab rsau lak ngn coklat yg kat atas tu (topping)tkut t mngeras..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ni kek kukus..kek kukus dia basah skit berbanding bakar. kalau nak tahan lama, simpan dalam peti ais tanpa topping coklat tu..nak makan baru wat topping dan curah..tu lagi sedap..

    [Reply]

  36. razz

    wah sedanya kek tu,hehehe…

    [Reply]

  37. siti aisyah

    wahhh tergoda tngok .. :D emmmm .. nk buat2 ni klau mkn ni mau semnggu msty rindu dah ni

    [Reply]

    wanmus Reply:

    trylah buat dulu..hehe

    [Reply]

  38. kaisara

    wah 1st time dgr wt topping gna serbuk koko.. biase sy gna coklat mskn.. nk try buat la sok… hehehe.. mmg tercari2 sgt bhn tuk gntikan cklt mskn 2.. thanks :)

    [Reply]

  39. Saya Genap 28 Tahun dan Promosi Special

    [...] kasih sayang. Ni haa gambar kek coklat moist yang sangat lembut dan sedap tu. Nak resepi ada kat ni resepi kek coklat. Tapi versi ni ada pengubahsuaian dari resepi asal, tu yang jadi lebih sedap dan lembut. Resepi ni [...]

  40. mieraa

    nak tnya, yang utk kek tu, guna gula aising/halus ke atau gula yg buat air tu?
    saya budak baru belajar..

    [Reply]

  41. heera

    kak kek ni boleh bakar ke?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    boleh bakar :)

    [Reply]

  42. atul1998

    Wahh cam best je. Nak buatla utk besday ayah saya hari ni. Tq for recipe :D

    [Reply]

  43. hidayah

    gula tu,kena guna gula kastor ke ? and dia punya topping tu, kena masak macam mana,?

    [Reply]

  44. arissa ruthlene

    wah saye tengah cube nih harap2 menjadi kek tu saye tengah kukus harap2 jadi amin …… :)

    [Reply]

  45. arissa ruthlene

    alhamdulilah akhir nye!! dah siap jadi juge akhir nye!! terima kasih untuk resepi tu !!:)

    [Reply]

    UMMI Reply:

    mmg xletak baking powder or soda pn dia blh naik ek kek 2… texture dia mcm mna.ok x?mohon bantuan…

    [Reply]

  46. taufiq

    2-3 sudu tu mcm mana ?

    [Reply]

  47. [...] cari jawapan untuk persoalan yang memang orang akan cari..contohnya resepi nasi ayam, resepi kek coklat dan cara bayar bil [...]

  48. cikgu hayati

    hari ni saya nak cuba jap gi dah siap saya upload gambar..

    [Reply]

    cikgu hayati Reply:

    and lupa lakkk tanx for simple gojes receipe huhuhu

    [Reply]

  49. man

    maaf kalau soalan ni soalan bodoh.yang kater pukul butter dan tambah gula sehingga kembangmacam maner erk kan butter tu keras?

    [Reply]

    Azyue Reply:

    Asslm.nk tanye..guna tepung gandum biasa je ke? Ke ade jenama ape2 untuk wat kek ni? Telur guna saiz ape? Masa kembangkan butter dan gula 2 guna tgn ke mixer? Kukus api perlahan ke sederhana ke atau kuat? Maaf la sb sy buat kek kukus slame ni slalu bantat. Harap dpt tolong saya sb husband saya suka kek coklat moist cm ni.terima kasih

    [Reply]

  50. azyue

    kek ni guna mixer ke? ke whisk sj?

    tepung gandum biasa je ke ni

    [Reply]

  51. emi

    kak serbuk koko tu gnti dengan milo bleh tak..please reply..

    [Reply]

  52. UMMI

    BT KEK NI XPAYAH LETAK BAKING POWDER OR SODA KE?

    [Reply]

  53. eeiyn

    aduh…da pnah buat 4 kali da…tpi…xjdi2x pom.. :(

    [Reply]

  54. hawa

    susu cair tu kalau guna susu coklat boleh x?

    [Reply]

CommentLuv badge