14 Comments

  1. Jumaat kita Seru Rakyat Malaysia supaya Boikot Coca Cola, Colgate & Starbucks. Tapi dalam Mingguan Malaysia 11 Jan 2009 saya lihat iklan Petronas Minum & Menang Ang Pow Berjumlah RM50,000 menggalakkan supaya beli produk minuman, Salah satunya ialah COCA COLA.

    Petronas ialah GLC.

    Pening kepala saya.

  2. ni ada produk alternatif utk umat Islam.. masuk web ni utk tgk produk2nya http://duniaherbahpa.com/produk-hpa …coca cola, starbucks, ubat gigi dll sume kita bleh tukar dgn produk keluaran syarikat muslim ni. kalau boikot sume tp lps tu xde alternatif, susah gak sbb mmg kebanyakan brg2 di umah kita mmg cap keluaran israel dan US.

  3. Udkhu ilas silmi kaffah

    Ada dua produk Amerika dan Yahudi yg kita sering terlupa untuk dimasukkan dalam kempen boikot ini. Yg terbesar sekali ialah PERISIAN2 YG DIHASILKAN OLEH MICROSOFT e.g. windows, microsoft office, internet explorer dsb. Yg kedua ialah GOOGLE e,g, enjin carian google, google earth, google map, youtube (telah dibeli oleh google) dsb. Juga tidak dilupakan YAHOO.

    Jika semua produk berasaskan MICROSOFT dan GOOGLE ini kita boikot seluruhnya, insya allah kita akan berjaya. Saya pasti ramai yg telah biasa menggunakan produk2 ini tanpa menyedari bahawa tindakan itu menyumbang kepada kemajuan ekonomi Amerika dan rejim Zionis. Mungkin ada juga yang melakukan boikot tetapi apabila kena tang produk2 yg saya sebut ni, masing2 mula melakukan pengecualian atas kepentingan kesenangan peribadi. Astagh firullah….

    Ada banyak produk alternatif yg kita boleh guna. Beralihlah kepada perisian open source.

  4. saya bersetuju dgn pandangan Udkhu ilas silmi kaffah.

    tp bagaimana kita ‘mempergunakan’ produk mereka tanpa memberi sedikitpun keuntungan kepada microsoft atau google.

    beralih kepada open source belum tentu ‘source’nyer lagi..ntah2 utk perkembangan dan kemajuan mereka juge..lagipun, ade ke OS mcm microsoft yg open source? atau mcm google?

    aku rasa kalau kita x mampu nak boikot semua, kita kurangkan penggunaannya..contoh, kalau saya guna emel blog2portal@gmail.com, skrg aku kena tukar blog2portal@emel-macam-google.com.my, dulu pakai blog2portal.blogspot.com (google punyer jugak) skrg guna blog2portal.blog-mcm-blogspot.com, maknanya kita beralih dari syarikat yg berkepentingan kepada israel kepada syarikat yang memberi kepentingan kepada penduduk islam di palestin atau negara yang membantu palestin. mana nak cari syarikat camtu? (kene search kat Google.Com.My jugak)

    xtaulah kalau idea ni berkesan, kalau dulu kita guna Microsoft XP SP2 Pro Edition (full license), sekrg kita guna la Microsoft XP SP2 Pro Edition (crack atau pirate version), hehehe instead dorg dpt billion dolar, last2 dapat habuk dollar.

    kalaulah dari dulu kita sedar, kita dah lama tawan dunia perniagaan kapitalis nie..skrg ni camne?

    ni aku tgh check kut2 wordpress ni ade share ke dgn israel..kena check tgk nie..ari ni kita boikot..besok2 dah aman sikit, kitapun dah start guna balik..(sayang nak uninstall kan?) kena pulak banyak cam webmaster wanmus kiter nie..kena copy semua blogroll tu..ehehehe..

    senang citer, p tgk sape sokong palestin, masuk guna service dorg untuk bantu ekonomi islam sekaligus nanti dorg bantu ekonomi palestin..pastu..kalau guna google adsense ke ape ke..duit tu jgn lak makan sorg2..derma la kat tabung bantuan palestin..baru berkat….

    huhuhu…

  5. huhu..betul blog2portal..naya juga kalau nak tukar ke blog sistem lain selain wordpress..takpe sebab wordpress kan open source..so tak de duit kat diorg..selagi diorg bagi free, amik je..hehe

  6. zisuka

    semua barang yang kte pkai semua brangan ia….susahnya la dgn dunia skrg kn,betapa zalim nya org zmn skrg kn.bek binatang lg dr manusia skrg ni.

  7. pejuang islam

    nak boikot boleh…tapi mungkin susah sikit kerana umat islam terutamanya perlu menghasilkan lebih banyak produk2 supaya lebih banyak alternatif umat islam dam rakyat dunia amnya… HIDUP MALAYSIA!!!

  8. ckp memglaa sesng..
    nak buat 2 yg pyah..
    lau juz ckp jer nak boikot, tapi brgan kuaran diorg still ader kt pasarn, wtpe..
    bg yg xthan dugaan,
    boikot kjap jer..
    dalam hal ne, kerjaan la yg main peranan utama..tul x?

  9. mono

    Xpayah tgk isra+el.. tgk yahu_d kecik kat M’sia ni.. syarikat bukan islam duk bubuh mcam2 dalam produk makanan, minuman, gelatin la hapa.. sokong produk islam @ melayu/halal dulu dari produk m’sia yg x halal.. pelan2 kayuh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *