Kempen Boikot Barangan Israel

Penulis: wanmus Kategori: Boycott | hidupku | Internet Tarikh: 09 January 2009 | 14 komen

Ada yang tertanya-tanya tentang kempen boikotkan barangan buatan Israel..Tapi sejauh mana keberkesanannya? Mungkin disebabkan kurang pendedahan tentang senarai produk buatan mereka atau kempen tersebut hanyalah umpama hangat-hangat tahi ayam? Kalau hendak senaraikan,memang terlalu banyak dan mungkin sukar untuk kita menerima kenyataan tentang hakikat sebenar. Boleh dikatakan setiap produk yang kita gunakan seharian adalah buatan Israel atau penyumbang kepada Israel seperti Nescafe, Maggie, Coke, Fanta, Sprite, Johnson & Johnson, Revlon, L’Oreal dan banyak lagi.


Berikut adalah senarai Syarikat dan produk mereka serta sumbangan mereka ke rejim Zionis dan Amerika.. sila read more..Syarikat : Phillip Morris Produk : Rokok dan Makanan Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C? e d’Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD
80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARI

Syarikat : Coca-Cola – McDonalds – Burger King – Pizza Hut ?KFC Produk : Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.

Syarikat : Nestle Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby?, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips Fakta : Syarikat Swiss ini dimilikki 50.1% oleh syarikat Israel, Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R & D. Pada tahun Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : Disney Produk : Disneyland, Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun, Filem Fakta : Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai US
1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk menguasai Jerusalem sepenuhnya.

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd. Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut Jenama : JC Penney , Carrefour Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca Fakta : Syarikat kain terbesar Israel. Pengasasnya Dov Lautman adalah kenalan rapat Presiden Israel ketika itu Ehud Barak.

Syarikat : Nokia Produk : Telekomunikasi, talipon bimbit dan elektronik Fakta : Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL.

Syarikat : Danone Produk : Makanan, minuman dan biskut Produk : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette Fakta : Pada tahun 1998 Franck Riboud bagi pihak Danone menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel, Netanyahu. Anugerah tertinggi negara Israel untuk syarikat yang memperkukuhkan ekonomi Israel. Institut Danone, satu institut Penyelidikan dan Pembangunan telah di tubuhkan di Israel pada tahun
1998.

Syarikat : Johnson & Johnson Produk : Kesihatan. Fakta : Pada tahun 1998 Roger S.. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Syarikat : Revlon Produk : Kosmetik Fakta : Jutawan Ronald Perelman yang memilikki Revlaon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisma dan Israel.

Syarikat : AOL Time Warner Produk : Media Elektronik dan Cetak Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : IBM Fakta : Mempunyai 1700 pekerja di Israel. Satu dari 3 syarikat yang disanjung semasa Jamuan Makan Malam Liga Persahabatan Amerika-Israel Untuk Demokrasi pada 25 Jun 2001 bersama Ariel Sharon.

Syarikat : L’Oreal Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson Fakta : Setelah disaman US 1.4 juta kerana menulis surat pada Liga Arab bahawa mereka menutup kilang di Israel, mereka kemudian malbur dengan begitu banyak di Israel. Kongres Yahudi Amerika amat berpuas hati dengan L? real dan menganggap mereka sahabat akrab.

Syarikat : Intel Produk : Perkakasan komputer Fakta : Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.

Syarikat : Est? Lauder Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila Fakta : Pengerusinya, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.

Syarikat : News Corporation Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins Fakta : Murdoch’s New Corp. melabur dengan begitu banyak di Israel.

Syarikat : Kimberly-Clark Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex Fakta : Pada tahun 1998 Robert P. Van der Merwe , Pengerusi Kimberly Clark , menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu, kerana sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Israel.

LAIN-LAIN SYARIKAT

Syarikat : Procter and Gamble Produk : Kesihatan, sabun, syampu Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action
500, Bonux, Mr Clean

MARS INC – Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO – Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE – Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE – Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen ?Dazs Ben & Jerry? CAMPBELL Kellogg? Canderel Levis Raid Heinz

Related links : http://www.inminds.co.uk/boycott-israel.html

Baca selanjutnya di:



  1. Minda Bistari

    Jumaat kita Seru Rakyat Malaysia supaya Boikot Coca Cola, Colgate & Starbucks. Tapi dalam Mingguan Malaysia 11 Jan 2009 saya lihat iklan Petronas Minum & Menang Ang Pow Berjumlah RM50,000 menggalakkan supaya beli produk minuman, Salah satunya ialah COCA COLA.

    Petronas ialah GLC.

    Pening kepala saya.

    [Reply]

  2. rayz

    ni ada produk alternatif utk umat Islam.. masuk web ni utk tgk produk2nya http://duniaherbahpa.com/produk-hpa …coca cola, starbucks, ubat gigi dll sume kita bleh tukar dgn produk keluaran syarikat muslim ni. kalau boikot sume tp lps tu xde alternatif, susah gak sbb mmg kebanyakan brg2 di umah kita mmg cap keluaran israel dan US.

    [Reply]

  3. Udkhu ilas silmi kaffah

    Ada dua produk Amerika dan Yahudi yg kita sering terlupa untuk dimasukkan dalam kempen boikot ini. Yg terbesar sekali ialah PERISIAN2 YG DIHASILKAN OLEH MICROSOFT e.g. windows, microsoft office, internet explorer dsb. Yg kedua ialah GOOGLE e,g, enjin carian google, google earth, google map, youtube (telah dibeli oleh google) dsb. Juga tidak dilupakan YAHOO.

    Jika semua produk berasaskan MICROSOFT dan GOOGLE ini kita boikot seluruhnya, insya allah kita akan berjaya. Saya pasti ramai yg telah biasa menggunakan produk2 ini tanpa menyedari bahawa tindakan itu menyumbang kepada kemajuan ekonomi Amerika dan rejim Zionis. Mungkin ada juga yang melakukan boikot tetapi apabila kena tang produk2 yg saya sebut ni, masing2 mula melakukan pengecualian atas kepentingan kesenangan peribadi. Astagh firullah….

    Ada banyak produk alternatif yg kita boleh guna. Beralihlah kepada perisian open source.

    [Reply]

  4. Blog2Portal

    saya bersetuju dgn pandangan Udkhu ilas silmi kaffah.

    tp bagaimana kita ‘mempergunakan’ produk mereka tanpa memberi sedikitpun keuntungan kepada microsoft atau google.

    beralih kepada open source belum tentu ‘source’nyer lagi..ntah2 utk perkembangan dan kemajuan mereka juge..lagipun, ade ke OS mcm microsoft yg open source? atau mcm google?

    aku rasa kalau kita x mampu nak boikot semua, kita kurangkan penggunaannya..contoh, kalau saya guna emel blog2portal@gmail.com, skrg aku kena tukar blog2portal@emel-macam-google.com.my, dulu pakai blog2portal.blogspot.com (google punyer jugak) skrg guna blog2portal.blog-mcm-blogspot.com, maknanya kita beralih dari syarikat yg berkepentingan kepada israel kepada syarikat yang memberi kepentingan kepada penduduk islam di palestin atau negara yang membantu palestin. mana nak cari syarikat camtu? (kene search kat Google.Com.My jugak)

    xtaulah kalau idea ni berkesan, kalau dulu kita guna Microsoft XP SP2 Pro Edition (full license), sekrg kita guna la Microsoft XP SP2 Pro Edition (crack atau pirate version), hehehe instead dorg dpt billion dolar, last2 dapat habuk dollar.

    kalaulah dari dulu kita sedar, kita dah lama tawan dunia perniagaan kapitalis nie..skrg ni camne?

    ni aku tgh check kut2 wordpress ni ade share ke dgn israel..kena check tgk nie..ari ni kita boikot..besok2 dah aman sikit, kitapun dah start guna balik..(sayang nak uninstall kan?) kena pulak banyak cam webmaster wanmus kiter nie..kena copy semua blogroll tu..ehehehe..

    senang citer, p tgk sape sokong palestin, masuk guna service dorg untuk bantu ekonomi islam sekaligus nanti dorg bantu ekonomi palestin..pastu..kalau guna google adsense ke ape ke..duit tu jgn lak makan sorg2..derma la kat tabung bantuan palestin..baru berkat….

    huhuhu…

    [Reply]

  5. wanmus

    huhu..betul blog2portal..naya juga kalau nak tukar ke blog sistem lain selain wordpress..takpe sebab wordpress kan open source..so tak de duit kat diorg..selagi diorg bagi free, amik je..hehe

    [Reply]

  6. zisuka

    semua barang yang kte pkai semua brangan ia….susahnya la dgn dunia skrg kn,betapa zalim nya org zmn skrg kn.bek binatang lg dr manusia skrg ni.

    [Reply]

  7. Sarah

    Awesome blog, guys! I really enjoy your posts!

    [Reply]

  8. za_cute

    byk org2 skrng yg b’tngkh sprt bnatang, tidak pnya hati,,,

    [Reply]

  9. akuorgkmpng

    mmg ramai yg dh tahu brg apa yg perlu boikot..
    tapi knapa msih lgi dijual..
    pelik aku..

    [Reply]

  10. jutawansenyap

    dah jadik wajib dalam memboikot brg israel nih

    [Reply]

  11. Ronaldmohoni

    Bukan senang nak boikot. Tak kan nak boikot geogle. Tak kan nak boikot perisian microsof. bolehlah kalau ada alternatif lain.

    [Reply]

  12. pejuang islam

    nak boikot boleh…tapi mungkin susah sikit kerana umat islam terutamanya perlu menghasilkan lebih banyak produk2 supaya lebih banyak alternatif umat islam dam rakyat dunia amnya… HIDUP MALAYSIA!!!

    [Reply]

  13. as-syuhada

    ckp memglaa sesng..
    nak buat 2 yg pyah..
    lau juz ckp jer nak boikot, tapi brgan kuaran diorg still ader kt pasarn, wtpe..
    bg yg xthan dugaan,
    boikot kjap jer..
    dalam hal ne, kerjaan la yg main peranan utama..tul x?

    [Reply]

  14. mono

    Xpayah tgk isra+el.. tgk yahu_d kecik kat M’sia ni.. syarikat bukan islam duk bubuh mcam2 dalam produk makanan, minuman, gelatin la hapa.. sokong produk islam @ melayu/halal dulu dari produk m’sia yg x halal.. pelan2 kayuh..

    [Reply]

CommentLuv badge