McDonalds Malaysia Dijamin Halal-Kenyataan Baru

Penulis: wanmus Kategori: Halal | Haram | hidup seorang blogger | Jakim | Kesihatan | Khasiat | Makanan | Mcdonald Tarikh: 20 August 2010 | 60 komen

Itu dia pengakuan dari McDonalds atau McD yang dikatakatan haram atau daging McD dikatakan tidak halal..Teka-teki yang bermain di banyak blog sejak awal minggu ini akhirnya terjawab selepas McD sendiri keluarkan kenyataan..Seperti saya katakan dipost lepas, kita tak tahu apa status sebenar sebelum mereka keluarkan kenyataan korporat mereka.. akhirnya terjawab.. McD HALAL!!

Iya McD atau yang sekarang ni glamour GCB atau Great Chicken Burger yang ramai duk tergiler2kan tu, akhirnya halal..kentang McD juga halal..ni kenyataan mereka. -(klik gambar untuk besarkan)

Kenyataan ini keluarkan di Facebook McD di Notes Facebook McDonalds Malaysia

Kepada peminat setia McD tu, anda dah boleh sambung makan McD ye..Inilah hidup seorang blogger yang sentiasa menyampaikan berita terkini..Jangan salah faham ye, kami tak jatuhkan apa2 hukum sebelum disahkan oleh pihak berkuasa..Kalau masih menjadi teka-teki, kami tinggalkan dalam persoalan..Tapi apabila ianya sudah terbukti, nahhh kami tampilkan bukti dan hukumnya sekali..

so sape nak belanja saya GCB??hehehe…



  1. drunbella khoo

    saya share entry neh kat fb ye.
    tq.
    (^___^)v
    dah boleh start beli happy meal dah.
    yeay.

  2. wanmus

    ok boleh utk kebaikan bersama..

  3. sitikus

    huhu….dah keluar kenyataan dari mcd sendiri. thanks wanmus..

  4. wanmus

    yup..jom kita hebahkan pada dunia..

  5. sitikus

    dah hebah dah… so bila nk banjer? :)

  6. wanmus

    eh bukan bro ke nak belanja GCB??? hehehehe…biler?

  7. Shahrul

    Dunia. Apa2 pun org boleh kata, x kn lah McD nk buat kenyataan yg merugikan mereka.
    Kalau kata haram pun, ada kesan pd pengguna, org tetap pg mkn juga.

  8. athar...

    Aku tetap tak nak beli apa2 produk McD..dulu aku suka sangat… tapi sekarang aku boikot habis habisan segala produk yang menyumbang pd amerika dan yahudi zionis..

  9. aman

    sokong athar… ak pon tk nk beli McD dah.. aku takut kene soal pulak kt akhirat nnt psl tolong belikan peluru yahudi zionis untuk tembak orng palestin.. inilah boikot yg ak dan sume orng mmpu nk buat.. nk g perang x snggup lg pulak.. :P

  10. akeim

    alo bro… apa cita surat ni mana tarikh bro… lu cita aoa ni bro…

    ingat budak2 ker nak bagik gula2x

  11. mek kentut

    poyo jerk… halal konon bagik duit kat israil tak keluarkan kenyataan plak

  12. mangges

    yeah..dah bleh mkn mekdi balik..

  13. aku

    Aku pn sokong athar n aman gak xg bli McD coz diorang menyumbang kekejaman yahudi zionis.tapi aku da g dengar kuliah agama yg mengatakan bahawa rokok pon sama gak menyumbag kearah tu.so bg lah komen ye…….

  14. wanmus

    awak boleh semak di link facebook McD Malaysia.Tarikh 20 Ogos 2010. Nak lebih yakin, call bahagian pegawai kat atas tu..

  15. wanmus

    rokok kan dah makruh, sesetengah ulama kata haram..kan benda tu merosakkan bangsa..rokok ni pulak kebanyakkannya dari US dan oversea, sudah tentu kayakan mereka aje..

  16. Fazli

    kuasa internet. kalau tak keluar kat suratkhabar, kat blog atau forum2 mesti akan keluar. McD kene amik tindakan secepat mungkin sebelum diorang rugi teruk.

  17. wanmus

    tu pun diorang keluarkan kat FB je..hoho

  18. ilhamputra

    boleh jadi besar isu ni.aku pun suke gak makan McD

  19. Anarm

    yeayy.. bleh sambung mkn mekdi..

  20. [...] This post was mentioned on Twitter by Anarm, wanmus. wanmus said: McDonalds Malaysia Dijamin Halal-Kenyataan Baru http://t.co/DceM0Q9 via @AddThis [...]

  21. wanmus

    tu ar, tapi tetap kena berjaga2

  22. musi

    Hasil Kajian ;1 tin minuman berkarbonat mengandungi6 ke 10 sudu teh gula. Meminum satu tin sudah mencapai sukatan gula yang disarankan utk 1 ari.Kalo minum 5 tin dah lebihi 30 sudu teh ,minuman ni ada kat McD laa.
    Makanan segera ada tambahan unsur kimia, suntik ubat kimia, sayuran dan buahan diawet dgn bhn kimia, ni khasiat yg bawa padah @ maut.
    Pasai rokok: Muzakarah Jawatankuasa Fatwa majlis kebangsaan ke 37 bahawa tabiat merokok adalah HARAM!

  23. wanmus

    yup..makanan ringan atau segera sangat tak berkhasiat..tu yang sedap tu..

  24. Shahrul

    Sama mcm rokok, sedap je la org hisap. Benda sedap yg memudaratkan. Nasib baik aku x hisap rokok.

  25. wanmus

    tu lah..kalau x sedap, orang tak hisapnya

  26. reezluv

    nampaknya boleh sambung makan dah lepas ni..hehe

  27. one

    rsa buger yg jual tepi jln lg sodap n murah pong murah nk dbangingkn McD..

  28. wanmus

    yup..tapi tak glamer mcm McD tu org lagi berkejar ke McD..hoho

  29. musi

    kang sape yang yakin ngap leh. kalo was-was elok mike tingge ye. selamat. teman dhari dulu risau pase makanan segera tu.
    kome demi mase depan panjang umur yang sehat , pikior2 pade2 le. keh keh keh …

    Teman tetap tabik dan TQ kat Wanmus, kerana membuka perbincangan ni, elok bebenor tu. Selamat berpose.

  30. wanmus

    tulah fungsi blog..buleh berkongsi idea dan pendapat..kalau kat TV tu nak berkongsi macamana..hehe

  31. [...] ke macam tu? Boleh dengan beli traffik atau main black hat skitlah..tapi duit hasil black hat ni HALAL ke? Kalau nak kerja tu biarlah dengan titik peluh sendiri dengan cara yang halal..tolonglah.. Nak [...]

  32. pelik bin hairan

    macam mana MCD sendiri yang keluarkan kenyataan HALAL pulak, sedangkan yang bagi pengiktirafan HALAL tu kan JAKIM bukan MCD. ??? ke MCD yang buat sendiri pengiktirafan HALAL walau pun JAKIM tak kata HALAL???

  33. titan

    so. bolehlah berbuka dan sahur dengan makanan dan minuman dari McD.

  34. wanmus

    setakat ni boleh lah kot

  35. buncit

    JAKIM tak cakap pun status Mc D tu halal ke tak setakat ni. Pegawai dari Mc D je yang buat kenyataan halal. So masih was-was lagi.

  36. wanmus

  37. Epol

    semua dok cakap halal..semua kuar kenyataan halal…kalo betul halal..kenapa bila dibuat carian kat halal directory JAKIM…gula, krimer dgn sos McDonalds je yg halal..restoran McDonalds satu pun tarak…restoran fast food lain ada pulak…

  38. Epol

    OK dah ada satu restoran McDonalds kat Teluk Cempedak yg dpt sijil halal JAKIM..

  39. mat kalut

    ngeri dah tgok video mat salleh proses daging huhuhu..bek mkn ayam kt psor mlm je

  40. lin azlina

    alhamdulillah halal…smg apa yg mausk ke perot ni dtg dari yang halal semuanya..amin

  41. akuorgkmpng

    share jgn x share..
    benda yg was2 ni prlu dihebohkn..

  42. akuorgkmpng

    jom jom heboh.. hahaha..
    dh mcm konsert jom heboh pulak.. haha

  43. akuorgkmpng

    itu terpulang atas individu la..
    yg haram pn tibai lgi.. jnis tu xleh kata apa la..

  44. akuorgkmpng

    peh.. ni lgi bagus..
    aku pn xbeli gak.. x brminat pun.. haha

  45. akuorgkmpng

    aku pn sokong gak. mmg aku sokong klu bab2 boikot ni.. hahaha..sokong3..

  46. akuorgkmpng

    ah ha.. facebook tu dh kasi.. semua mau suap.. hahaha

  47. akuorgkmpng

    ni media punya pasai.. media kita yg sepatutnya iklankn kt org ramai pasai brg yahudi ni.. bukannya iklan utk org p mkn brg yahudi tu.

  48. akuorgkmpng

    p mkn awek slalu la tu..
    hahaha..

  49. akuorgkmpng

    mcm la semua org ada fb..
    dan mcm la semua yg ada fb nk like page mcd tu.. hhaha

  50. akuorgkmpng

    hahaha..
    aku x suka pun..
    tapi kalu ada nk blnja..
    aku ok ja.. hahaha

  51. akuorgkmpng

    makan jgn x mkn..
    hahaha..
    jgn lupa bismillah pulak

  52. akuorgkmpng

    boleh bawa maut..
    takut gila dgr prktaan maut ni..
    mmg kena hati2 la..

  53. akuorgkmpng

    ni mesti pelanggan tetap Mcd ni.. hahaha..
    msti x senang duduk kalau Mcd x dak..haha

  54. akuorgkmpng

    tu la.. Mcd lgi glemer..
    tu yg burger tepi jln susah nk lawan.. haha

  55. akuorgkmpng

    bagus betoi wanmus ni..
    kongsi la lgi..
    mmg byk info brguna..

  56. akuorgkmpng

    relax relax..
    jakim dh sahkan halal kt web dia..

  57. akuorgkmpng

    hahaha.. tu wanmus dh kasi link.. klik ja.. hahaha

  58. akuorgkmpng

    yg video yg buh binatang dlm mesin tu ka?
    lpas tu hancur..

  59. akuorgkmpng

    begitu lah yg sgt diharapkan oleh kita semua..
    kotor hati kita klu mkn benda haram ni..

  60. akuorgkmpng

    kepada yg minat Mcd tu..
    boleh la p mkn lpas ni..
    hahaha..