McDonalds Malaysia Dijamin Halal-Kenyataan Baru

Penulis: wanmus Kategori: Halal | Haram | hidup seorang blogger | Jakim | Kesihatan | Khasiat | Makanan | Mcdonald Tarikh: 20 August 2010 | 60 komen

Itu dia pengakuan dari McDonalds atau McD yang dikatakatan haram atau daging McD dikatakan tidak halal..Teka-teki yang bermain di banyak blog sejak awal minggu ini akhirnya terjawab selepas McD sendiri keluarkan kenyataan..Seperti saya katakan dipost lepas, kita tak tahu apa status sebenar sebelum mereka keluarkan kenyataan korporat mereka.. akhirnya terjawab.. McD HALAL!!

Iya McD atau yang sekarang ni glamour GCB atau Great Chicken Burger yang ramai duk tergiler2kan tu, akhirnya halal..kentang McD juga halal..ni kenyataan mereka. -(klik gambar untuk besarkan)

Kenyataan ini keluarkan di Facebook McD di Notes Facebook McDonalds Malaysia

Kepada peminat setia McD tu, anda dah boleh sambung makan McD ye..Inilah hidup seorang blogger yang sentiasa menyampaikan berita terkini..Jangan salah faham ye, kami tak jatuhkan apa2 hukum sebelum disahkan oleh pihak berkuasa..Kalau masih menjadi teka-teki, kami tinggalkan dalam persoalan..Tapi apabila ianya sudah terbukti, nahhh kami tampilkan bukti dan hukumnya sekali..

so sape nak belanja saya GCB??hehehe…



  1. drunbella khoo

    saya share entry neh kat fb ye.
    tq.
    (^___^)v
    dah boleh start beli happy meal dah.
    yeay.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ok boleh utk kebaikan bersama..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    share jgn x share..
    benda yg was2 ni prlu dihebohkn..

    [Reply]

  2. sitikus

    huhu….dah keluar kenyataan dari mcd sendiri. thanks wanmus..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..jom kita hebahkan pada dunia..

    [Reply]

    sitikus Reply:

    dah hebah dah… so bila nk banjer? :)

    [Reply]

    wanmus Reply:

    eh bukan bro ke nak belanja GCB??? hehehehe…biler?

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    jom jom heboh.. hahaha..
    dh mcm konsert jom heboh pulak.. haha

    [Reply]

  3. Shahrul

    Dunia. Apa2 pun org boleh kata, x kn lah McD nk buat kenyataan yg merugikan mereka.
    Kalau kata haram pun, ada kesan pd pengguna, org tetap pg mkn juga.

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    itu terpulang atas individu la..
    yg haram pn tibai lgi.. jnis tu xleh kata apa la..

    [Reply]

  4. athar...

    Aku tetap tak nak beli apa2 produk McD..dulu aku suka sangat… tapi sekarang aku boikot habis habisan segala produk yang menyumbang pd amerika dan yahudi zionis..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    peh.. ni lgi bagus..
    aku pn xbeli gak.. x brminat pun.. haha

    [Reply]

  5. aman

    sokong athar… ak pon tk nk beli McD dah.. aku takut kene soal pulak kt akhirat nnt psl tolong belikan peluru yahudi zionis untuk tembak orng palestin.. inilah boikot yg ak dan sume orng mmpu nk buat.. nk g perang x snggup lg pulak.. :P

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    aku pn sokong gak. mmg aku sokong klu bab2 boikot ni.. hahaha..sokong3..

    [Reply]

  6. akeim

    alo bro… apa cita surat ni mana tarikh bro… lu cita aoa ni bro…

    ingat budak2 ker nak bagik gula2x

    [Reply]

    wanmus Reply:

    awak boleh semak di link facebook McD Malaysia.Tarikh 20 Ogos 2010. Nak lebih yakin, call bahagian pegawai kat atas tu..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ah ha.. facebook tu dh kasi.. semua mau suap.. hahaha

    [Reply]

  7. mek kentut

    poyo jerk… halal konon bagik duit kat israil tak keluarkan kenyataan plak

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ni media punya pasai.. media kita yg sepatutnya iklankn kt org ramai pasai brg yahudi ni.. bukannya iklan utk org p mkn brg yahudi tu.

    [Reply]

  8. mangges

    yeah..dah bleh mkn mekdi balik..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    p mkn awek slalu la tu..
    hahaha..

    [Reply]

  9. aku

    Aku pn sokong athar n aman gak xg bli McD coz diorang menyumbang kekejaman yahudi zionis.tapi aku da g dengar kuliah agama yg mengatakan bahawa rokok pon sama gak menyumbag kearah tu.so bg lah komen ye…….

    [Reply]

    wanmus Reply:

    rokok kan dah makruh, sesetengah ulama kata haram..kan benda tu merosakkan bangsa..rokok ni pulak kebanyakkannya dari US dan oversea, sudah tentu kayakan mereka aje..

    [Reply]

  10. Fazli

    kuasa internet. kalau tak keluar kat suratkhabar, kat blog atau forum2 mesti akan keluar. McD kene amik tindakan secepat mungkin sebelum diorang rugi teruk.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu pun diorang keluarkan kat FB je..hoho

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    mcm la semua org ada fb..
    dan mcm la semua yg ada fb nk like page mcd tu.. hhaha

    [Reply]

  11. ilhamputra

    boleh jadi besar isu ni.aku pun suke gak makan McD

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hahaha..
    aku x suka pun..
    tapi kalu ada nk blnja..
    aku ok ja.. hahaha

    [Reply]

  12. Anarm

    yeayy.. bleh sambung mkn mekdi..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu ar, tapi tetap kena berjaga2

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    makan jgn x mkn..
    hahaha..
    jgn lupa bismillah pulak

    [Reply]

  13. [...] This post was mentioned on Twitter by Anarm, wanmus. wanmus said: McDonalds Malaysia Dijamin Halal-Kenyataan Baru http://t.co/DceM0Q9 via @AddThis [...]

  14. musi

    Hasil Kajian ;1 tin minuman berkarbonat mengandungi6 ke 10 sudu teh gula. Meminum satu tin sudah mencapai sukatan gula yang disarankan utk 1 ari.Kalo minum 5 tin dah lebihi 30 sudu teh ,minuman ni ada kat McD laa.
    Makanan segera ada tambahan unsur kimia, suntik ubat kimia, sayuran dan buahan diawet dgn bhn kimia, ni khasiat yg bawa padah @ maut.
    Pasai rokok: Muzakarah Jawatankuasa Fatwa majlis kebangsaan ke 37 bahawa tabiat merokok adalah HARAM!

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..makanan ringan atau segera sangat tak berkhasiat..tu yang sedap tu..

    [Reply]

    Shahrul Reply:

    Sama mcm rokok, sedap je la org hisap. Benda sedap yg memudaratkan. Nasib baik aku x hisap rokok.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu lah..kalau x sedap, orang tak hisapnya

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    boleh bawa maut..
    takut gila dgr prktaan maut ni..
    mmg kena hati2 la..

    [Reply]

  15. reezluv

    nampaknya boleh sambung makan dah lepas ni..hehe

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ni mesti pelanggan tetap Mcd ni.. hahaha..
    msti x senang duduk kalau Mcd x dak..haha

    [Reply]

  16. one

    rsa buger yg jual tepi jln lg sodap n murah pong murah nk dbangingkn McD..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..tapi tak glamer mcm McD tu org lagi berkejar ke McD..hoho

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    tu la.. Mcd lgi glemer..
    tu yg burger tepi jln susah nk lawan.. haha

    [Reply]

  17. musi

    kang sape yang yakin ngap leh. kalo was-was elok mike tingge ye. selamat. teman dhari dulu risau pase makanan segera tu.
    kome demi mase depan panjang umur yang sehat , pikior2 pade2 le. keh keh keh …

    Teman tetap tabik dan TQ kat Wanmus, kerana membuka perbincangan ni, elok bebenor tu. Selamat berpose.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tulah fungsi blog..buleh berkongsi idea dan pendapat..kalau kat TV tu nak berkongsi macamana..hehe

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    bagus betoi wanmus ni..
    kongsi la lgi..
    mmg byk info brguna..

    [Reply]

  18. [...] ke macam tu? Boleh dengan beli traffik atau main black hat skitlah..tapi duit hasil black hat ni HALAL ke? Kalau nak kerja tu biarlah dengan titik peluh sendiri dengan cara yang halal..tolonglah.. Nak [...]

  19. pelik bin hairan

    macam mana MCD sendiri yang keluarkan kenyataan HALAL pulak, sedangkan yang bagi pengiktirafan HALAL tu kan JAKIM bukan MCD. ??? ke MCD yang buat sendiri pengiktirafan HALAL walau pun JAKIM tak kata HALAL???

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    relax relax..
    jakim dh sahkan halal kt web dia..

    [Reply]

  20. titan

    so. bolehlah berbuka dan sahur dengan makanan dan minuman dari McD.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    setakat ni boleh lah kot

    [Reply]

  21. buncit

    JAKIM tak cakap pun status Mc D tu halal ke tak setakat ni. Pegawai dari Mc D je yang buat kenyataan halal. So masih was-was lagi.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Jakim dah cakap.leh semak di http://wanmus.com/isu-halal-mcd-selesai-minyak-sapi-qbb-pulak-tak-halal.html

    [Reply]

    Epol Reply:

    semua dok cakap halal..semua kuar kenyataan halal…kalo betul halal..kenapa bila dibuat carian kat halal directory JAKIM…gula, krimer dgn sos McDonalds je yg halal..restoran McDonalds satu pun tarak…restoran fast food lain ada pulak…

    [Reply]

    Epol Reply:

    OK dah ada satu restoran McDonalds kat Teluk Cempedak yg dpt sijil halal JAKIM..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hahaha.. tu wanmus dh kasi link.. klik ja.. hahaha

    [Reply]

  22. mat kalut

    ngeri dah tgok video mat salleh proses daging huhuhu..bek mkn ayam kt psor mlm je

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    yg video yg buh binatang dlm mesin tu ka?
    lpas tu hancur..

    [Reply]

  23. lin azlina

    alhamdulillah halal…smg apa yg mausk ke perot ni dtg dari yang halal semuanya..amin

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    begitu lah yg sgt diharapkan oleh kita semua..
    kotor hati kita klu mkn benda haram ni..

    [Reply]

  24. akuorgkmpng

    kepada yg minat Mcd tu..
    boleh la p mkn lpas ni..
    hahaha..

    [Reply]

CommentLuv badge