Daging McDonalds Tidak Halal??

Penulis: wanmus Kategori: Business | Halal | Haram | Jakim | Penipu Tarikh: 19 August 2010 | 65 komen

Persoalan menarik kan? Was-was atau tidak halal daging McD menjadi tanda tanya apabila status halal kepada pembekal utama daging kepada McDonalds ni yang kita selalu makan akhirnya ditarik balik. Ia, Mac food adalah pembekal utama daging untuk McD..so daging utama dah ditarik balik halalnya, bagaimana dengan halal McD??**Minta baca updates terbaru di bawah post ini

Ni pula bukti Mac Food adalah pembekal utama kepada McD yang kita duk makan sokmo tu..anda boleh lihat di http://www.mcdonalds.com.my/abtus/corpinfo/76.pdf..huhuhu..berat..berat ni..

Maklumat diambil dari: http://timhar.co.cc/blog/?p=263

Bukti Pertama : http://www.halal.gov.my/v2/index.php…01427&type=ANN

-Di sini JAKIM telah menyatakan tidak menerima pakai sijil halal dari Uruguay Islamic Centre.

Penarikan balik JAKIM

Bukti Kedua : Surat dari JAKIM kepada Encik Bob Chan, Pengarah Urusan Mac Food Services (M) Sdn Bhd dan bukti daging berasal dari Uruguay yang tidak memenuhi piawai JAKIM menurut sumber permberi salinan surat ini.

Ketidakakuran menyebabkan sijjil dari Uruguay Islamic Centre tidak tidak layak memomohon Sijil Halal JAKIM

Kepada saudara-saudari, sahabat2.. tolong sebar2kan kepada saudara2 kita kat luar sana… Copy paste gambar pun tak pa..

Perbetulkan aku jika ada kesilapan..

Aku telah mnyampaikan… Segalanya ku serahkan kepada-NYA..

mencari redha Allah meskipun mengundang marah manusia.. tidak sekali mencari redha manusia tuk mengundang murka Allah.. InsyaAllah..

——–
Info lanjut:

Address :
7 Jalan SS 13/5
45700 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Tel : 603-5633 0222
Fax : 603-5634 0189

Contact for Sales/Export :
Mr Bob Chan
(Managing Director)

Present Market :
Malaysia, Brunei Darussalam, Hong Kong, Singapore, Middle East, Vietnam

Product Manufactured :
Chicken (Bone-in), Patties (Chicken), Fish Portions,
Chicken Nuggets, Fish Nuggets, Beef Patties, Beef Nuggets

Brand Names :
FIRST PRIDE, MCDONALD’S

Sumber: http://www.malaysia-food-beverage.com

**saya tidak menjatuhkan hukum halal atau haram, cuma tinggalkan tanda tanya..adakah ianya masih halal atau haram???

UPDATES!

dari sitikus.com

“August 20, 2010 at 09:56
Betul… dan untuk pengetahuan semua, disebabkan isu ni agak panas, SiTikus Dot Com baru jer bercakap dengan Pegawai dari JAKIM dan bertanyakan tentang isu ini.. Memang telefon betul-betul yer bukan memain..

1. Semua maklumat dalam post ini adalah benar.
2. Memang JAKIM dah tarik balik sijil halal dari negara Uruguay.
3. Sekarang JAKIM giat mengadakan operasi dan menguatkuasa undang-undang halal di Malaysia.
4. Makanan dari MacDonald CONFIRMED DISAHKAN HALAL OLEH JAKIM dan akan sentiasa DIPERIKSA. So jangan risau..

Dan yang paling menarik, rupa-rupanya dah ramai yang telefon pihak JAKIM dan bertanya tentang isu ini. paling ramai orang call semalam dan hari ini..

Korang boleh call nombor ni 03-8886 4000 tapi dia akan bagi nombor direct pergi ke bahagian penguatkuasa halal di nombor ini 03-83150200.”

Baca selanjutnya di:



  1. Dayat

    adess jangan sampai jadi was-was nanti..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    memang dah was-was pun…kecuali McD keluarkan satu kenyataan menyokong halal mereka tu

    [Reply]

  2. hazman aka species1980

    whoaaa… kena tukar nie… Jom makan RADIX FRIED CHICKEN…. ;-P

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Radix dan KFC masih lagi Halal.. :)

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hahaha.. tu fried chicken.. mana sama ng mcd.. hhohoo

    [Reply]

  3. [...] This post was mentioned on Twitter by wanmus, myekamus. myekamus said: Daging McDonalds Tidak Halal?? http://t.co/5jYncgs via @AddThis [...]

  4. zuls

    Sebelum isu halal ni timbul pun jarang ke McD, kalau sekali sekala pergi pun tak beli burger ayam atau daging, beli burger ikan.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tapi burger ikan tak sesedap burger ayam dan daging..hoho..maknanya kene lupakan nama McD dah pasni

    [Reply]

    zuls Reply:

    ah nasib baik suka burger ikan :) , tapi elok gak tak gi McD.. duit pun save hehe..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    aku x prnah lgi burger ikan..
    sedap sgt ka?

    [Reply]

  5. Alfian

    Salaaamaleykom

    Saya tabik stpring awak nye research :) Selalu kalau orang dapat benda2 ni main forward aje… saya pon tergerak nak forward (sbb dapat dalam email)… tapi research dulu. Last2 terjumpa blog ni.

    So kira confirm la ek? Mmg MacFood dapat supply dia dari Uruguay… Tq tq

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ni pun saya edit dan tambah dari blog asal tu..harap sumber yang diperoleh tu betul..kalau camtu, semua sepatutnya tahu akan hal ni

    [Reply]

    nvo Reply:

    kcian org mlyu yg kj mcd tu…depa nak cr rzki halal tp ada plk isu tak halal..klo btl sekali pun cpt2 bt tindakn septtnyer..supya biar jelas..ni jgn ada yg sbtj je..sekjp hlal.sekjp tak..jakim tu smbol kpercyaan umt islm..so tolong la

    [Reply]

    wanmus Reply:

    so skrg ni dah disahkan halal..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    slmt dh halal..
    hahaha.. klu x.. msti ramai berenti kerja.. haha

    [Reply]

  6. boy_bersahaje

    Adeh..baru nak makan mcd…terus tukar plan

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kene tukar KFC atau Radix bro..hehe

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    alaa.. mkn burger pasar mlm sudah.
    murah pn murah.. haha

    [Reply]

  7. Kassim

    Saya dah buat research lebih dalam. Sila rujuk sini:
    http://www.halal.gov.my/v2/directory/viewdetail.php?comp_code=COMP-20050701-153950&id=CON-20090224160629&type=C

    Kalau tengok senarai tu, atas sekali, kita nampak 100% PURE BEEF HAMBURGER dari Macfood Services ada sijil halal, tarikh luput 30/9/2012. Sijil halal JAKIM tempoh sahnya 2 tahun, jadi nampaknya diaorang baru je dapat sijil halal ni. Jadi saya rasa dah takde masalah untuk makan burger daging kat McDonalds’s.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    masalahnya Jakim dah keluar surat bahawa mereka tarik balik halal tu utk daging pembekal ke Mac Food…so? fikir2lah sendiri

    [Reply]

    Mad Reply:

    Hmm, tp surat ni kakak saya pn ada dapat sbb memandangkan dia ada perniagaan import daging. Tp bukan dari uruguay tp indonesia, saya rasa jakim hantar surat untuk mengingatkan jer bukan confirm mac food amek daging dari uruguay pn.

    [Reply]

    Fazli Reply:

    dalam website jakim diberitahu bahawa pengiktirafan pada Uruguay Islamic Center dah ditarik balik jadi saya rasa secara automatiknya sijil halal tersebut terbatal. rasanya lah. yg saya faham begitulah.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    yup..rasanya macam tu lah

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    research yg bagus..
    bagus utk makluman kita semua.. thanks bro..

    [Reply]

  8. seif

    dari dulu dah dok cakap boikot je barangan AS ni….senang citer

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu ar..masih ramai gi makan sebab iklan giler2 kat tv, sape tak tergoda

    [Reply]

    c murad Reply:

    Banyak lagi masakan tempatan, sedap dan murahknapa sibuk2 cari Mc D..yahudi gak yang kaya

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    tu la pasai.. yg murah ada.. buat pa cari yg mahal.. yahudi plak tu.. huhu

    [Reply]

  9. Shaffik

    Burger itulah yang selalu di makan. Alamak..nampaknya kena hold dulu untuk ker McD….

    [Reply]

    wanmus Reply:

    hoho..bahaya tu bro, memang kene hold dulu nampaknya

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hold utk selamanya.. kan senang.. hahhaha

    [Reply]

  10. ajai

    Takyah nak tuduh2…semua tu halal je..
    CALL JAKIM UNTUK CONFIRMATION..
    JANGAN KITA SENDIRI YANG PANDAI NAK BAGI KEPUTUSAN…

    JAKIM PUN STILL KATA MAC FOOD or MCDONALD adalah HALAL!!!….

    BERDOSA BESAR ORANG YANG MENYEBARKAN FITNAH NI…

    [Reply]

    wanmus Reply:

    ianya bukan kami jatuhkan hukum..cuma untuk perbincangan dan peringatan..kita tunggu pengumuman baru dari McD

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ni perbincangan ja bro..
    relax la..

    [Reply]

  11. usman farisi

    sengal. dah call jakim, depa cakap memo tu mmg dihantar kepada semua pemegang sijil halal dari jakim untuk peringatan. Langsung x menyebut yg daging mcdonald tu datang dr urugay. sengal.

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Memanglah x cakap..sebab Mac Food yang import dari Uruguay dan halalnya ditarik balik..sedangkan Mac Food tu pembekal utama ke McD..so macamana tu?

    [Reply]

  12. syed nasir

    takyah ler makan bukan nyer sedap manae punnnn….bayak lagi makanan halal bleh dapat..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    jauhilah dulu yang was-was ni..nanti dah konfirm halal, baru makan balik..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    betoi tu.. byk lgi yg leh mkn..
    cari je la yg lain..

    [Reply]

  13. [...] Artikel copy & paste ini diambik dari: http://wanmus.com/daging-mcdonalds-tidak-halal.html [...]

  14. mrnamie

    nampak gaya kena *puasa* McD dulu ni.. tunggu hingga hal ni betul2 clear… baru tak ada rasa ragu2

    [Reply]

    wanmus Reply:

    sekrg dah disahkan halal..

    [Reply]

  15. [...] dia pengakuan dari McDonalds atau McD yang dikatakatan haram atau daging McD dikatakan tidak halal..Teka-teki yang bermain di banyak blog sejak awal minggu ini akhirnya terjawab selepas McD sendiri [...]

  16. amirul

    sepatutnya kita umat islam patut peka kemana duit keuntugan francias mcd ni p…walaupun disahkan halal oleh jakim saya x pernah makan kerana memikirkan nasib saudara pelistin kita..setiap sen yg dibelanjakan di mcd akan menjadi peluru untuk ditembak kepada saudara kita disana..bererti kita juga yg membiyai perjuangan israil itu…setiap 250usmil duit cukai us akan disalurkan kepada yahudi israel tu..pikirlah sendiri

    [Reply]

    wanmus Reply:

    tu ar..kene fikir jugak benda tu, ke mana duit kita tu disalurkan

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    betoi tu..
    jgn main beli ja..
    skrg ni byk brg depa kt tmpt kita..

    [Reply]

  17. Ernani

    halal ke x halal ni?????

    [Reply]

    wanmus Reply:

    setakat ni pihak McD Malaysia sahkan halal, halal ni disahkan Jakim. boleh semak di post terbaru saya di http://wanmus.com/mcdonalds-malaysia-dijamin-halal-kenyataan-baru.html/comment-page-1#comment-21494

    [Reply]

  18. DinisMum

    Carilah yang terbukti halal..RFC. selain utara dah ada kat Melaka(dalam bgnan Mydin Air Keroh..or kalau nak masak sendiri..ayam organik & daging burger Az-Zain(Dr.Zainol)..makanan berfungsi yang halal dan toyyibah..membentuk jiwa dan kesihatan.
    Sokonglah perniagaan saudara seagama kita.

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    tapi mcd ni dh sgt trkenal.. tu org byk p..
    sbbnya media la.. byk sgt iklan promote tu..

    [Reply]

  19. mardi

    mending masak sendiri, biar terbukti halal.

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    woww.. masak sendri..
    lagi hebat ni.. tere erk?

    [Reply]

  20. buncit

    Kenyataan terbaru dikeluarkan oleh pegawai dari Mc Donalds? Bukan dari JAKIM?

    [Reply]

    wanmus Reply:

    Jakim dah keluarkan kenyataan, leh semak di http://wanmus.com/isu-halal-mcd-selesai-minyak-sapi-qbb-pulak-tak-halal.html

    [Reply]

  21. [...] tadi mencari info terbaru tentang kes daging McD yang dikatakan tak halal, terjumpa pula update terbaru kat laman web direktori halal kerajaan yang minyak sapi QBB pure tu [...]

  22. shima

    i just read Jakim website regarding issue HALAL or NON HALAL MC’D.
    Tapi Jakim says tak menarik balik/mengantung sijil pengesahan halal kepada MC’D or MAc Food.
    Mne satu betul neh??

    [Reply]

    wanmus Reply:

    minta semak post terbaru di http://wanmus.com/isu-halal-mcd-selesai-minyak-sapi-qbb-pulak-tak-halal.html

    Terima kasih

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    pehh.. mcm berangkai pulak.. huhu..
    jap g aku komen kt sana pulak.. haha

    [Reply]

  23. siti

    dah..takyah la mkn mcD..jimat belanja..tak ragu2…siap blh diet lagi..heheheh

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hahaha.. klu nk diet..
    mmg x patut mkn burger2 ni..

    [Reply]

    DOT Reply:

    BETUL2…LAGI PON BUKAN SEDAP SGT PON MCD NGAN KFC….BAIK G MKN RADIK…ORG ISLAM BUAT…HALAL TANPA WAS-WAS…

    [Reply]

  24. zof

    salam..cter lama nih..da bleh mkn dah..gi check info dgn PPIM pasal cter ni

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    dh tau.. wanmus dh kluarkn post pasai mcd dh halal dh.. wanmus ni laju ja.. haha

    [Reply]

  25. akuorgkmpng

    Hahahaha..
    selamat aku x berapa berkenan kt Mcd ni.
    halal ka haram ka.. biarla.. aku mkn burger tepi jln pn sedap.. oblong pun ok.. haha

    [Reply]

  26. DOT

    TGK R CARA PROSES DAGING MCD…SEJAK SAYA TGK CARA PROSES DAGING TU,SAYA TAK PERGI PON KAT MCD…

    [Reply]

CommentLuv badge