Petua Senang Hamil Untuk Lelaki Pula!

Penulis: wanmus Kategori: Kehamilan | Panduan | Penyakit | perempuan | Perkahwinan | Suami Tarikh: 06 January 2011 | 24 komen

Anda sihat? Iya saya sihat..Macamana anda tahu anda sihat? Iyaa…tepat sekali dengan semak suhu badan, suhu otak dan suhu emosi kita..Jika semuanya stabil, insyallah kita sihat. Namun!! Macamana nak jawab soalah

“Anda subur??”

Ramai tak mampu menjawabnya.. Saya sendiri pun tak boleh jawab selagi tidak disahkan…Jadi bagaimana??

Jangan main-main tau..Sebab kita takkan tahu selagi tak dibuktikan oleh doktor!!

Matlamat kesuburan bagi lelaki amat mudah, apa yang kita mahukan sperma yang dihasilkan amatlah bertenaga, cukup kuantiti dan amat kualiti prestasinya. Tetapi untuk merealisasikan impian tersebut tidak semudah yang disangka.

Jika anda pergi jumpa doktor pakar kesuburan, mereka akan menganalisa isipadu air mani, bentuk sperma, pH air mani dan bilangan sperma yang aktif. Disitulah anda dapat ketahui anda sejauh manakah kesuburan anda.

Menurut kajian, 40% masalah ketidaksuburan adalah berpunca daripada lelaki dan 40% daripada wanita. Lagi 20% tidak diketahui puncanya.

Tapi bagi saya, 20% itu adalah rezeki dari Allah s.w.t. Jadi tu yang tak mustahil pasangan umur 40 tahun lebih masih berpeluang dapat anak.

opppss..ok kembali kepada topik kesuburan tadi.

Inikah yang anda mahu kan? Dah was-was baru nak pergi check kat doktor??

Jangan..PLEASE DONT DO THIS!

Bak kata pepatah, lebih baik mengelak dari merawat kan? Betul!!

Jadi banyak cara nak tingkatkan kesuburan terutamanya bagi kita kaum adam ni tau.
Ada cara ubat-ubatan, holistik dan tradisional.

sebelum saya bagi tips untuk tingkatkan kesuburan, saya kongsi dulu apa sebab ketidaksuburan, ANTARANYA:

1- Suhu dan Sperma
2- Tenaga
3- Asap Rokok
4- Kopi
5- dan banyak lagi tau.

Maaflah saya takleh terang panjang bab ni, maklumlah saya bukan pakar bab ni..Cuma pakar farmasi ada kongsikan secara detail lengkap..kat bawah nanti saya bagitau kat mana saya cari info ni.

Ok..ok..ni pulak benda yang kita SANGAT PERLU tahu! iaitu cara meningkatkan kesuburan. Ni antaranya cara nak tingkatkan kesuburan:

1) Kesuburan melalui anti-oksida
2) Urutan – yang ni konfirm ramai dah tau kan? hehehe.. tapi bukan semua yang betul!
3) Perlindungan
4) Hubungan
5) diet
6) dan banyak lagi yang memang perlu tau..

Banyak nak tulis, sebab memang padat info saya dapat ni tau.

Panjang cerita lagi ni..jika korang tanya mana saya tahu ni, saya akan jawab: “dengan membaca”..tapi saya ni bukan rajin nak mencari kat buku ni..jadi saya dapatkan semua info ni dari ebook sahabat saya si Hafizwasa yang bertajuk Panduan Kesuburan Lelaki dan boleh didapati di: lelakisubur.com

Ooo ok, nak tahu apa lagi yang dia cerita kan? macam-macam tau, dah macam ensiklopedia tau!

Penting untuk kita kaum adam..



  1. samanosuke_04

    haha.. aku tanak petua nie!! hohoh.. if you know what i mean..

    [Reply]

    wanmus Reply:

    kalau dah confirm subur, tak perlu bro panduan ni :)

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hahaha.. tentu anak brlambak dh ni..
    haha

    [Reply]

  2. hafeez

    Ada satu lagi cara yang mungkin boleh di kongsi bersama,..cuba makan buah kurma dan susu kambing secara konsisten, .. insyaallah membuahkan hasil

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ye ke?? akn aku cuba.. thanks for info

    [Reply]

  3. ohcikgu

    wahh..sape tak subur nih..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    try la check.. baru tau subur x subur..

    [Reply]

  4. mhnizam

    kalau tak subur boleh cuba check..tp ditujukan khas pada mereka yang belum ada cahaya mata lagi la..kalau dah ada 2-3 orang rasanya subur lah tu kan

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    tu mmg dh subur.. aku xkawin lgi ni..
    subur kot.. hahaaha

    [Reply]

  5. budak mengong

    soya juga dkatakan punca sperma menjadi lemah

    [Reply]

    kasimo Reply:

    soya tu minuman kegemaran aku…. ohtidak…

    adakah fakta ini benar

    [Reply]

    Ladfe Amir Reply:

    sejak tahu pasal soya ni..memang saya stopkan pengambilannya. lebih baik minum susu kambing aje

    [Reply]

    jutawansenyap Reply:

    huhu yer ker soya jadik tak subur haa bayer nih nak kene cek nih

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    biar betoi.. bulan posa aku slalu tibai soya ja..

    [Reply]

  6. lin azlina

    infwo yg bagus untuk kaum adam..

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    boleh juga kaum hawa nk baca..
    boleh la bgi tips dlm ebook tu kt bakal suami nti.. hahaha

    [Reply]

  7. Ladfe Amir

    saya sudah ada bukti kesuburan..
    sudah ada dua orang ‘small’ Ladfe….

    [Reply]

    mhnizam Reply:

    tahniah bro,alhamdulillah rezeki dan menandakan bro subur

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    hebat tu.. brapa lama dh kawin?
    klu bru setahun.. mmg gempak la..

    [Reply]

  8. jutawansenyap

    perrg ingatklan freee rupanya kene bayor daaa he he

    [Reply]

    akuorgkmpng Reply:

    ada yg free la.. cuba buka tgok.. aku dh dowload.. boleh baca time boring2.. haha

    [Reply]

  9. akuorgkmpng

    Pnjng nya penerangannya..
    19 pages tu..
    berbinar mata nk baca..
    tu bru yg free..

    [Reply]

    jutawansenyap Reply:

    memang pening nak bacer 19 [ages . tapip leh gak bacer

    [Reply]

  10. […] Post ini diterbitkan oleh penulis jemputan iaitu: Hafiz Wasa, seorang Pegawai Farmasi yang juga penulis eBook Panduan Kesihatan Untuk Ibu Hamil ini dan Panduan Kesuburan Lelaki. […]