Cara Nak Letak Gambar Anda Di Ruangan Komen Blog

Penulis: wanmus Kategori: Avatar | Blog | Tutorial Tarikh: 01 October 2009 | 32 komen

Anda pasti pernah komen kat blog mana-mana kan? Tapi tengok tak komen anda tu? Kat komen orang lain keluar gambar dia tapi kenapa komen anda tak keluar pun ? Haaa..dah ramai tanya saya jadi senang-senang, saya share kat sini je lah ek cara bagaimana nak letak gambar anda di bahagian komen di blog-blog supaya anda lebih glamour.. :)

Ok..caranya mudah sahaja..

  1. Pergi ke http://www.gravatar.com/
  2. Anda boleh mendaftar secara percuma je (1) . Tapi jika anda dah ada akaun di wordpress.com, anda boleh login terus guna guna username dan password akaun wordpress.com anda (2).
  3. Bila dah login, klik pada “get your Gravatar today”. Kemudian, uploadlah gambar yang anda nak jadikan sebagai avatar. Anda boleh crop supaya nampak gambar yang perlu sahaja..
  4. Then siaplah..kalau betul yang anda buat, hasilnya akan terpapar seperti di bawah:
**Tips: pastikan email yang anda berdaftar dengan gravatar.com ni sama dengan email yang anda masukkan dalam form komen di blog-blog. Sebab gambar gravatar ni akan keluar ikut email yang anda masukkan masa isi borang komen di blog-blog tu..
Selamat mencuba :)


  1. alone

    teringat masa mula2 dulu seronook tengok gravatar nih. rupa2nya simple ja nak buatnya. hehe =)

  2. Najib

    Ooh mcm tu rupanya..Thanks atas tips ni. Saya pun akan try letak gambar utk mempopularkan diri

  3. JohnJimat

    la mcmtu je, sng nyer.. tq bro mus.. baru nk cari cane nk lotak gambo tu huhu

  4. shahrul

    Nk test run la gravatar aku. Tgk la, hensome x? hehe

  5. rina

    Thanx bagi info mcm ni. Nak juga cuba letak pic sendiri.

  6. wanmus

    try jangan tak try letak gambar muka anda..jom kita glamorkan muka kita..hehe

    **jangan lupa, pastikan email yang berdaftar dengan gravatar mesti sama dengan email yang kita isi dalam form komen2 kat blog..nanti baru gambar yang betul keluar.

  7. Fazli

    saya pun baru je dapat tau cara nak masukkan gambar. sebelum ni jeles je tgk orang ada gambar kat komen tu. huhuhu…

  8. izzuddin3

    haha..masa untuk pamerkan muka..ayuh..

  9. wanmus

    jom kita pamerkan muka masing2..hehe

  10. wan2911

    hehe…x bejaye buat jugak wlpun muke x nsem… ;p
    tQ 4 da info, urm nk mntak izin sket, leh tak nak amik tutorial ni letak dlm blog sy? :D

  11. wan2911

    alamak, tsilap taip lak tadi..
    *****da bejaye buat jugak ^_^’

  12. wanmus

    @wan2911: haa dah berjaya pun..boleh bro, amik je lah, tapi kalau boleh letaklah link ke post saya ni ek.. ;)

  13. cyza

    Thanks for the reminder…
    progress report dah siap sem ni? hehe////

    Aku nyaris2 lupa dulu dah buat tapi hampor lupa…

  14. [...] email yang anda masukkan masa isi borang komen di blog-blog tu.. Selamat mencuba di copy dari wanmus.com Share and [...]

  15. Zaki

    Terima kasih WanMus,,,

    Saya pun dah mula guna gravatar ni dari panduan WanMu di blog saya… memang mudah dan menjadi.. Lepas ni komen di blog mana-mana pun akan keluarlah gambar kita tu ya…

    Sudi-sudilah singgah blog saya ya… hehehe…

  16. wanmus

    @cyza: tu gambar bro dah ade terkeluar tu..hehe..saya pun sekadar berkongsi

    @Zaki: wah bos besar ni..iye bos, nanti gambar akan keluar kat semua blog yang kita promosikan..glamor habis nanti..hehe

  17. ZakiYusof.com

    Taklah besar sgt… biasa aje… kalau nak cari training center di KL bolehlah singgah JTC ya.. dulu MajalahIM & Catzer pun pernah buat sini… hahaha.. sori promote pulak.. hehehe…

  18. wanmus

    @ZakiYusof.com: tak yah promote pun orang dah tau JTC tu bos..hehe..

  19. Penang

    Terima-kasih… saya nak try tgk

  20. wanmus

    tu gravatar bro dah kluar tu maknanya dah jadi lah tu

  21. dyana

    dlu ssh gler nk mskkn gmbr,rpenyer sng jew.thnkz.

  22. wanmus

    yup..senang je..welcome

  23. Muhammad Nasir

    Thanks..dah jadi pun teknik yang diajar..hehe….
    .-= Muhammad Nasir´s last blog ..Panduan Lengkap Membina Laman Web Secara Mudah- Percuma! =-.

  24. hasrulhassan

    Salam .. hmm info baik untuk newbie …

  25. wanmus

    alhamdulillah :)

  26. mamat

    wokeh bro akan dicuba nanti..

  27. workshop girl

    test

  28. mimi

    tQ….try³..jadi plak…hihihi

  29. mimi

    try balik…kali ke dua….hihi

  30. cikgucinta

    Terima kasih :)

  31. Cahaya Haruman Kasturi

    kalau dekat komen box blog kita sendiri xkluar pu???

  32. Cahaya Haruman Kasturi

    erk nape xkuar gmbr pun?? awat yg kluaq kartu plak?