19 Comments

  1. ternak keli

    camne pulak ngan air yg dijual oleh sykt mlm DCL.. botol biru,tudung biru..source air paip…
    tolong jawab…

  2. oo..tu saya tak tahu lh.tp setakat saya wat research di malaysia menggunakan beberapa jenama, memang itulah hasilnya. maklumat ini dari peratuan pengeluar botol malaysia. mungkin DCL x termasuk dalam perlembagaan ni kot.

  3. kliawota

    air dari gunung mana? gunung ledang kinabalu everest krakatau? minat gak ni air gunung buleh wat obat woo

  4. rusita

    nak thu gak…. ape khasiat atau kelebihan air2 ni..dal;am badan kita nak air ape sebenarnya???????????

  5. ahmad bz

    allo brother… klu nak buat research biar penuh. jangan pakai tibai jerrr. berapa ramai syarikat bumiputera yang mintak status air mineral tapi tak dapat.. asyik cina jer yang dapat. kalau tak tahu nak test air mineral atau tidak mari jumpo ambo… jangan nak berlagak plak. dosa yang dapat bro….

  6. ape benda awak ni..cuba baca kat atas tu..kan betul beza tudung tu menentukan mana air minuman dan mana air mineral..haaisshh..ada je yang nak menegakkan benang yang dah tentu2 basah tu..

  7. azlan

    sebenarnya bergini air yang bertudung selain warna biru ialah air ynag mengandungi mineral tidak kira dari air bawah tanah atau paip .kalau air paip di tambah mineral tetap di anggap air mineral.ini kerana bukan semua ai di bawah tanah mengandungu tahap atau muneral yang sma jadi ada kemunkinana air di bawah tanah juga di tambah bahan mineral supaya mineral di setiap lebal adalah sama

  8. azlan

    sebenar air yang mengandungi mineral bertujuan untuk memudahkan proses pehadaman dan menberi tenaga kepada badan ..dan air di tapis pula supaya ia menjadi molekul air yang halus supaya mudah di serap badan dengan cepat.biasa kandungan mineral susuatu air sukar untuk ditentukan dan saya merasakan kandungan sebiji epal lebih kaya kandungan mineral dari air mineral itu sendiri.sebnar kita hanya perlu minum air yang bersih

  9. nadira

    hye, saya nk tanya dekat botol kan ada tertulis jenis- jenis parameter yang dianalysis utk test quality air mineral.
    results kt botol tu kna comply dgn apa2 standard minearal water x? sbb dlm jdual 26 akta 360A(7) x byk pon limits utk bahan kimia dalam air mineral…
    so cm na kita nk determine air apa yg berquality and leh juai kt psrn…
    tlg jawab…TQ

  10. mubaqoth

    mineral tgok total dis solid TDS die.. WHO dah tetapkan air mineral TDS die 135 keatas.. tu aje maklumat aku..

  11. Banyak pakar menyatakan bahwa mineral-mineral yang diperlukan oleh tubuh, bukan berasal dari air:
    1.Dr.Norman W.Walker, Ph.D dalam Jurnal nutrisis kimia dan penelitian saintifik Norwalk, New York menyatakan : ?Mineral ? mineral dalam air bukan organik dan tidak dapat diserap oleh tubuh kita?

    2.Dr.Paul Bragg,N.D.Ph.D, dalam bukunya: ?The Shocking Truth About Water??Mineral bukan organik yang terdapat dalam air, bila masuk ke dalam tubuh akan mengendap karena tidak dapat diserap oleh tubuh kita?

    3.Harvey and Marlyn Diamont, dari buku berjudul : Fit For Life?, Warner books-ms.35,1985.?Air dari mata air pegunungan tidak sesuai untuk tubuh manusia karena mengandung mineral-mineral bukan organik yang tidak diperlukan,tidak dapat diurai dan tidak dapat dikeluarkan oleh tubuh, mineral-mineral ini dapat bercampur dengan kolestrol dalam darah sehingga mudah terbentuk plak tebal dalam saluran darah.

    4. Allan McDaniel,M..D.,dalam bukuya: ? Water—what’s in it for you?? menyatakan:
    ?Tidak ada nutrisi yang penting yang larut dalam air yang diperlukan oleh manusia untuk kehidupan atau kesejahteraan. Semua nutrisi yang penting dapat diperoleh dari makanan dan suplemen makanan yang baik.
    Tahukah Anda ?
    Air mendidih / dimasak itu :
    * Hanya berfungsi untuk membunuh bakteri, tapi sisa bahan pencemaran lainnya tetap tertinggal dalam air.
    * Mempercepat reaksi antara bahan organik untuk bergabung dengan klorin yang membentuk triklorometana.
    * Pada saat mendidih terjadi uap air (penguapan). Hal ini menyebabkan bertambahnya kepekatan bahan pencemaran air dan sisa kalsium.
    * Hasilnya dianggap seagai ?AIR MATI? karena kekurangan oksigen dan berbau.Sebenarnya air ZAM-ZAM adalah air yang terbaik yang di anugerahkan ALLAH yang memerintah kerajaan langit dan bumi kepada hambanya yang mahu berfikir betapa hebatnya ciptaan ALLAH yang MAHA KAYA dan MAHA PEMURAH.

  12. sharifah salwah

    Allah menjadikan semua air tawar dimuka bumi ini mengandungi mineral, dan air zam zam adalah air yg paling byk mineral. kenapa kita menidakkan kebaikan mineral dlm air itu sendiri.Allah maha mengetahui dan maha bijaksana.

  13. bahari

    gambar kat atas tu, air jenama tasnim tu adalah pure air mineral, TDS 284 (tanpa bahan chemical )oleh kerana status lesen sahaja yang menyebabkan ianya berstatus air minuman. rasanye seakan zam-zam.. selamat mencuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *